12 nõuannet, mis aitavad lastevanematel stressist vabaneda

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Lastekasvatamisega seonduvad põhimõtted on viimaste aastakümnete jooksul oluliselt muutunud. Praegusel ajal tundub, et kui lapsevanem soovib keskenduda nii töö- kui pereelule, on tal vaja klooni, ent teadus pole veel nii kaugele jõudnud, et hakata lapsevanemaid kloonima. 

Selleks, et elu oleks natuke vähem stressirohke ja saaksid olla toetav lapsevanem, toome YourTango abiga teieni mõned nõuanded. Loe ja proovi järele!

1. Tee kindlaks oma väärtushinnangud

Mida su lapsed peaksid õppima ja kogema, et olla õnnelikud, terved ja töökad täiskasvanud? Mida peaksid sina tegema, et olla lastele heaks eeskujuks? Kas tahaksid, et su lapse elu oleks samasugune nagu sinu oma? Kui oled neile küsimustele vastused leidnud ja kindlaks teinud, mis on sinu jaoks tähtis, unusta stress, kuna see ei aita su lapse arengule kaasa.

2. Unusta süütunne ja ütle «ei»

Kui vähegi võimalik, ütle vajadusel lapsele kindlalt, ent viisakalt «ei». Laps ei pruugi selle üle rõõmus olla, kuid ta harjub sellega. Paljud vanemad annavad lastele sageli jaatavaid vastuseid, sest nad on väsinud ega jaksa lastega vaielda. Selleks, et lapsest kasvaks iseseisev ja töökas täiskasvanu, ütle talle aeg-ajalt «ei».

3. Ära raiska aega mõttetutele asjadele

Kas sinu elus on asju, mis kulutavad aega, raha, energiat ja röövivad sind pere juurest ära? Kas need on sellised asjad ilma milleta saaksid kenasti hakkama? Loobu üleliigsetest asjadest, kuna sel moel on sul rohkem aega oma pere ja laste jaoks. See on tähtis nii neile kui ka sinule.

4. Tuleta endale meelde, et vahel on «piisavalt hea» tõepoolest piisavalt hea

Meestel tuleb see paremini välja kui naistel – nad tajuvad, millal nad vajavad puhkust ja võtavad selle jaoks lihtsalt aja maha. Hellita end, sest sa oled seda väärt. Ära tööta nädalas rohkem kui 40 tundi, see mõjub kurnavalt ja hakkab mõjutama su pereelu.

5. Määra pereliikmetele kodused ülesanded

Kodu koristamine ei ole ainult ema töö – kaasa sellesse ka lapsed (kui võimalik, siis ka mees). Pane lõbus muusika mängima ja koristage üheskoos. Sel moel saab kodu kiiremini korda ja sa ei pea tundma stressi, et olid sunnitud jälle üksi kõike tegema.

6. Leia tegevus, mis sulle tõesti meeldib

Sportlased saavutavad parimaid tulemusi siis, kui nad on rahulikud ja keskendunud. Ilmselt oled sinagi oma elus proovinud midagi, mis mõjus sulle rahustavalt, olgu selleks mõni sport, käsitöö, kunst või midagi muud. Leia oma meelistegevus ja pühendu sellele aeg-ajalt, kuna see aitab sul energiavarusid taastada.

7. Õpi olema kannatlik

Sisemise stressi peamiseks põhjuseks on see, et sa soovid, et asjad oleksid teisiti. Kinnita oma külmikule või salvesta telefoni järgmine rahupalve: «Jumal, anna mulle rahu, et aktsepteerida asju, mida ma ei saa muuta, julgust, et muuta asju, mida ma saan muuta, ja tarkust, et neil kahel vahet teha.» (Reinhold Niebuhr)

8. Arenda oma näitlemisoskust

Lapsevanema üks olulisemaid oskusi on see, et ta oskab jätta endast vihase mulje, kuigi tegelikult ta pole vihane. Selline oskus aitab lapsi distsiplineerida ja hoiab sinu stressitaseme normis. Lapsevanemana arvesta sellega, et sind ootab ees pikk teekond – mõnda asja tuleb lastele sadu kordi meelde tuletada enne, kui nad lõpuks asjale pihta saavad.

9. Lõbutse

Vana hea padjasõda võib vahel väga kosutavalt mõjuda. Jookse lastega aias ringi või minge üheskoos mänguväljakule. Valmistage koos süüa. Ürita iga päev lastega koos teha midagi, mis on lõbus ja muudab päeva helgemaks.

10. Seksi oma partneriga

Romantika, intiimsus ja täiskasvanutele mõeldud lõbu on asjad, mis hoiavad partnereid koos. Sellised hetked aitavad toota hea tuju hormoone ja muudavad teid lähedasemaks. Pealegi on teadlased kindlaks teinud, et seks aitab vähendada stressi.

11. Ära karda teha naeruväärseid asju

Jookse ühe koha peal 30 sekundit. Viruta padjale rusikaga. Mine mõnda tühja kohta ja karju täiest kõrist. Sellised tegevused võivad tunduda tobedana, kuid tegelikult aitavad need stressist lahti saada. Ärevusest tuleks vabaneda ühel või teisel moel ja vahel on abi just mõne naeruväärse asja tegemisest.

12. Ela nii, et sa ei peaks kahetsema

Lõpeta hetkeks oma tegevus ja märka pisiasju. Üks vanaema tunnistas, et tema kahetseb kõige rohkem seda, et ta veetis elus liiga palju aega tolmuimejaga ja liiga vähe aega oma lastega. Veendu, et kui saad vanemaks ja vaatad tagasi, siis näed vaid ilusaid hetki ning armastust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles