Teie küsite, kosmeetik vastab ehk kõik vastused näonahka puudutavatele küsimustele!

, blogija, www.mallukas.com
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Naisterahva jaoks ei ole midagi olulisemat kui terve ja kaunis näonahk, sest paraku on see suureks osaks esmamulje loomisel. Kuna nahahoolduse kohta levib palju erinevaid müüte, siis otsisimegi välja eksperdi, kes meie lugejate küsimustele vastuseid annab. Katri RaudseppBeaute&Serenite Ilusalongi kosmeetik, pakkus Cherry.ee blogis nõu ja abi.

1. Kuidas mõjub näonahale valge suhkur?

Naha olukord sõltub paljudest faktoritest ja üheks oluliseks faktoriks on toitumine. Toitumine mõjutab meie keha üldist tervist ja seega ka naha tervist. Seega mõjutab valge suhkur vägagi olulisel määral naha olukorda. Veresuhkru liigne kõikumine on seotud akne tekkega. Kui sööme liigselt nn kiireid süsivesikuid ehk kõrge glükeemilise indeksiga süsivesikuid nagu koogid, maiustused, karastusjoogid ja tarbime liigselt alkoholi, siis riskime naha seisundi halvenemisega.

Kui soovime aknest vabaneda, tuleb menüüst välja jätta kõrge glükeemilise indeksiga toiduained, eelkõige VALGET SUHKRUT sisaldavad toiduained nagu maiustused, valgest jahust küpsetised, jäätis, karastusjoogid ja alkohol. Piirama peaks ka kõrge glükeemilise indeksiga puuviljade tarbimist nagu viinamarjad ja banaanid.

2. Mis on enimlevinud põhjused pisikeste nahaaluste punnide/punnikogumite tekkel (valgepead)?

Küsija on ilmselt silmas pidanud miiliume? Miilium on pisike marrasnaha tsüst, mis sisaldab keratiini. Miiliumide tekkepõhjus ei ole selge, kuid need kipuvad tekkima kuivema nahaga piirkondadesse: silmade lähedusse, silmalaugudele, otsmikule ja põskedele. Miilium võib tekkida ka vastuseks väiksele nahatraumale, näiteks liigne päikese käes viibimine ilma korraliku kaitsva kreemita. Seega tuleks nende ennetamiseks alati kasutada UVA ja UVB faktoriga päevakreemi. Kahjuks ei ole miiliume alati võimalik vältida. Tekkinud miiliumid eemaldab kosmeetik steriilse nõelaga.

3. Kas looduslikud vahendid (erinevad puhtad õlid, rasvad) hooldusvahenditena suudavad asendada bränditooteid?

Minu kui kosmeetiku seisukoht on, et puhtad õlid ja rasvad sobivad kasutamiseks noorele nahale, kui seal ei ole veel tekkinud probleeme. Kui aga on juba tegemist naha lõtvumisega, miimiliste kortsukestega või aknega, siis aitavad kindlasti paremini professionaalsed kosmeetikatooted, mida saab osta salongidest. Seega olen täiesti veendunud, et puhas õli siiski ei asenda hästi tasakaalustatud ja uuritud (kosmeetikalaboratooriumid sellega ju tegelevad) tooteid.

4. Mis on suurimad vead, mida teevad noored oma näonaha hooldamisel ning milliseid tagajärgi see toob vanemas eas?

Olen oma tööd tehes kohanud palju pindkuiva nahka, st et noored kipuvad oma nahka liigselt kuivatama liiga agressiivsete nahapuhastustoodetega või võtetega. Nahal on oma loomulik kaitsebarjäär – kerge happeline keskkond, mida nimetatakse happevaibaks. See on moodustunud meie nahapooridest tekkinud rasust.

Kui see happevaip liiga kuivatavate puhastusvahenditega (alkoholi sisaldavad näoveed) ja liiga suureteraliste koorimisvahenditega pidevalt eemaldatakse, siis muutub nahk liigselt kuivaks. Rasunäärmed hakkavad kuivuse kompenseerimiseks rasu veelgi rohkem tootma. Naha loomulik tasakaal rikutakse ja tulemuseks on väiksed valusad punetavad paapulid ning pindkuiv, sügelev, kiskuv, punetav ja ärritunud nahk.

Selline nahk on väga vastuvõtlik põletikele ning sellisele nahale tekivad kergesti ka miimilised kortsud. Eelistada tuleks naha puhastamisel meigieelmalduspiima ja leebet alkoholita näovett. Esmalt tuleb näopiim kergete ringjate liigutustega nahale kanda ja veidi nahka töödelda, siis jõuab piim nahapooridest eemladada sinna päeva jooksul kogunenud mustuse, piim tuleb hoolsalt maha loputada ja seejärel toniseerida nahk õrna näoveega. Koorijatest tuleks eelistada ensüümkoorijaid, mis ei eemalda nahalt surnud naharakke mehaaniliselt vaid ensüümide toimel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles