Kontsakingadega tantsimine avaldab varvastele suurt survet

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kõrge kontsaga kingade kandmine tantsimise ajal võib muuta naise liigutused küll graatsilisemaks, kuid kontsad avaldavad varvastele teadlaste sõnul suurt survet.

Briti ja Hiina uurijad mõõtsid jõudu, mida kontsakingad avaldasid kuue kutselise tantsija jalatallale. Nad avastasid, et paljajalu tantsides oli jõud kanna ja varvaste vahel ühtlaselt jaotunud. Kõrgetel kontsadel tantsimine põhjustas aga suurema jõu kandumise jala esiosale, vahendab kliinik.ee HealthDay News'i.

10-sentimeetriste kontsadega tantsimine võib kaasa tuua atmosfäärirõhust kolm korda suurema rõhu avaldumise varvastele, märkis Ühendkuningriigi Liverpooli John Moores’i ülikooli teadlane Yaodong Gu koos kolleegidega.

Teadlaste sõnul võib suurem surve jala esiosale põhjustada pikapeale ebamugavustunnet ja plantaarfastsiiti, mida tuntakse ka kukekannuse nime all. Uuringu tulemused võivad aga selle läbiviijate arvates aidata täiustada kõrge kontsaga tantsukingade konstruktsiooni.

«Enamik seni avaldatud uuringuid on keskendunud sellele, millist mõju avaldab kõrge kontsaga kingade kandmine käimisele, samas kui aktiivsemat liikumist, näiteks tantsimist, puudutavaid uuringuid on tehtud vähe,» osutasid uurimisrühma liikmed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles