Kas 14-aastane modell on läbipaistvate riiete jaoks liiga noor?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sofia Mechetner Diori show'l.
Sofia Mechetner Diori show'l. Foto: Vida Press

Pärast seda, kui suvel astus Diori moelavale läbipaistvas riietuses nooruke Sofia Mechetner, on moemaailmas esile kerkinud küsimus, kas see on lastele kohane. 

See, et kõrgmoes astuvad üles väga noored modellid, pole enam uudis. Ka Kate Moss alustas 14-aastaselt ja Cara Delevingne 10-aastaselt, kuigi tema esitles esialgu lastekollektsioone. Diori moemaja sattus aga tule alla seetõttu, et 14-aastasele Sofia Mechetnerile anti selga riie, mille alt paistavad välja ta rinnad, vahendab Huffington post.

Kuuldavasti sõlmis Mechetner Dioriga kaheaastase lepingu, mille väärtus on 170 000 naela. Seda vaatamata Briti Moenõukogu ja Ameerika Moeloojate Ühenduse ettekirjutusele, et lava-show’del ei tohiks esineda alla 16-aastaseid modelle. 

Paljud nimekad moetegelased on avaldanud avalikult arvamust, et moetööstus kasutab lapsi ära. 

«Sageli sunnitakse noori modelle koole pooleli jätma ja nad peavad hakkama saama keskkonnas, kus konkureerivad endast palju vanemate ja kogenenumate modellidega. Neid koheldakse kui täiskasvanuid ja nende välimust kritiseeritakse väga karmilt - sellises vanuses on neiude enesekindlus isegi habras - ja oma töö eest saavad nad naeruväärset tasu,» kirjutas Nikita Redkar väljaandes Fusion.

Redkari selgitusel toovad tüdrukud oma hariduse ohvriks ja neid sunnitakse väga noorelt poolalasti poseerima. Ka Kate Moss on tunnistanud, et sai 17-aastaselt närvivapustuse, sest teda survestati poseerima seksuaalse sisuga fotosessioonidel. 

«See ei olnud üldse minu moodi. Tundsin end väga halvasti, et pidin kaksiratsi musklimehe süles istuma. See ei meeldinud mulle. Ma ei saanud kaks nädalast voodist välja. Arvasin, et suren… See oli lihtsalt ärevus. Keegi ei hoolitse su vaimse tervise eest,» rääkis siis supermodell ajakirjale Vanity Fair. 

Kuigi laste kaitseks on palju välja astutud ja ka ametlikult sõna võetud, on ikka modelle, keda see ei huvita. Mida Sina arvad, kas alla 16-aastaste tüdrukute koht on moelaval? Vasta gallupile!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles