Viis fakti, mida igaüks peaks koduvägivalla kohta teadma

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kodu- ja lähisuhtevägivallast on väga palju kirjutatud ning räägitud, kuid tundub, et sellest hoolimata pole paljud asjaga kursis.

Toome psühholoogiaportaali Psychology Today abiga teieni viis fakti koduvägivalla kohta, mida iga inimene võiks teada.

Koduvägivald on laialt levinud

Aastakümneid tagasi ei julgenud koduvägivalla ohvrid kellegagi rääkida ega abi otsida, kuna nad kartsid näida nõrgana või seda, et neid hakatakse süüdistama. Tänaseks on olukord muutunud ja ohvrid julgevad oma suu lahti teha, tänu millele on teada, et koduvägivald on väga laialt levinud.

USAs tehtud statistika põhjal võib väita järgnevat:

  • Iga üheksa sekundi järel saab üks naine peksa.
  • Üks naine kolmest – ja üks mees neljast – on olnud vägivaldses suhtes; üks naine viiest ja üks mees seitsmest on kogenud väga julma vägivalda.
  • Igas minutis kogeb umbes 20 inimest partneri vägivalda.
  • Igal aastal saavad koduvägivallale keskenduvad abitelefonid umbes 200 000 kõnet.
  • Partneri põhjustatud vägivallajuhtumid moodustavad umbes 15 protsenti vägivaldsetest kuritegudest.
  • Kui koduvägivalda esineb majapidamises, kus on ka relv, tõuseb tapmise risk 500 protsenti.

Need olid vaid mõned näited USAst, et anda aimu, kui tõsine see olukord on. Koduvägivalda esineb igas riigis, selle eest pole keegi meist kaitstud.

Ohvriks võivad olla nii mehed kui naised

Kodu- ja lähisuhtevägivallale pühendatud kampaaniad keskenduvad tihtipeale naistele, kuid ka mehed võivad olla ohvri rollis. Üks uuring tõestas, et koguni 40 protsenti koduvägivalla ohvritest on mehed. Tegelikult on asi natuke keerulisem – kui mõned aktivistide grupid kasutavad seda numbrit enda kasuks ära ja väidavad, et naised on sama vägivaldsed kui mehed, siis meestevastane vägivald tähendab tavaliselt paari kõrvakiilu või leebemat vägivalda. Meeste puhul on täheldatud tunduvalt ekstreemsemaid jõudemonstratsioone, mehed kasutavad partneri vastu tihemini relva ja võivad partneri tappa.

Seega, kuigi ohvriks võivad olla ka mehed ja koduvägivald on väga tõsine probleem, on naised siiski suuremas ohus. Ohvri rollis olnud mehed leiavad sageli, et neid naeruvääristatakse ja seetõttu ei julge nad oma lugusid avalikustada. Kui mõni sinu lähedastest tunnistab sulle, et on olnud koduvägivalla ohver, peaksid teda uskuma ja toetama. Pea meeles, et kumbki sugu pole kaitstud.

Ohvreid hakatakse tihtipeale süüdistama

Kui eespool sai mainitud, et meessoost ohvrid ei julge oma lugusid rääkida, kuna kardavad naerualuseks saada, siis sama kehtib ka naiste kohta. Koduvägivalla kohta levib mitmeid müüte ja need on eriti populaarsed nende seas, kes võivad ise oma partnerit rünnata. Näiteks ütlevad mõned, et kui keegi peaks neid lööma, siis nad löövad vastu – seega kui naine otsustab mehele kõrvakiilu anda, peab ta olema valmis selleks, et mees võib tunduvalt agressiivsemalt talle vastata. Sellised mõtted toetavad vägivallakultuuri, kus ohvrite süüdistamine on väga levinud.

Pea meeles järgnevaid fakte, mis lükkavad mitmed levinud müüdid ümber:

  • Ükskõik, kui halvasti üks partneritest käitub, see ei õigusta vägivalla kasutamist. Ohvrid pole süüdi selles, et neid rünnati, ka siis mitte, kui nad on olnud truudusetud või käitunud mõtlematult.
  • Vägivallale vägivallaga vastamine on aktsepteeritav vaid enesekaitseks, mitte ründaja karistamiseks.
  • Suhtes pole vägivald üldse lubatud ega normaalne. Inimene, kes on korra vägivalda kasutanud, võib seda uuesti teha.
  • Koduvägivald teeb lastele liiga ka siis, kui laps pole ise otseselt ohver.

Lahkumine pole nii lihtne, kui võiks arvata

Ohvritelt küsitakse sageli, et miks nad ära ei lähe. Aga mõtle ise: kas sinul oleks lihtne oma kallima juurest minema kõndida? See võib kõlada ebaloogiliselt, aga ka vägivaldne suhe pakub ohvrile ikkagi midagi – olgu selleks majanduslik kindlustatus või suhe armastatud inimesega.

Ei tasu unustada ka seda, et lahkumine võib ohvri jaoks lausa ohtlik olla. Statistika on näidanud, et vägivaldne partner hakkab oma kallimat taga otsima ja tema leidmine võib ohvri jaoks kurvalt lõppeda. Kui mõelda ka sellele, et lahkumine võib tekitada finantsprobleeme ja suhte purunemine teeb haiget, siis on kergem mõista, miks ohvrid sageli paigale jäävad.

Vägivallale vastamine võib olla keeruline

Kui lähedane inimene kannatab koduvägivalla all, siis on keeruline otsustada, kuidas käituda. Vägivallatsejale vastu astumine pole kunagi hea idee. Kaalu järgnevaid samme:

  • Kuula ja usu seda, mida lähedane sulle räägib. Luba tal ise oma elu kontrollida. Kui ta ei soovi lahkuda või politseisse helistada, ära käi talle peale.
  • Ära sekku nende tülidesse, kuna sel moel võid ka ennast ohtu seada. Kui olukord muutub ohtlikuks, helista politseisse.
  • Paku lähedasele turvalist peavarju või aita tal turvakodusse minna.
  • Ürita selgeks teha, miks ta ei soovi lahkuda ja paku talle abi. Kui probleemiks on lapsed või raha, ürita teda igati toetada.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles