Eksperiment: kas sina süütaksid alaealise palvel tema sigareti?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kahjuks on meie seas endiselt väga palju inimesi, kes ei ole teadlikult sellest, et suitsetamine on väga kahjulik. Üks šokeerivamaid vaatepilte on aga see, kui näed alaealist last suitsetamas.

Mida sina teeksid, kui alaealine pöörduks sinu poole ja paluks oma sigaretile tuld? Youtube’i kasutaja DennisCree viis läbi sotsiaaleksperimendi, mille käigus olid mitmed täiskasvanud just selles olukorras ja pidid otsustama, kuidas käituda.

Mõni inimene keeldus, mõni sai poisi peale väga pahaseks, kuid leidus ka neid, kes pakkusid poisile tuld. Üks neiu, kes soostus poisi sigareti süütama, ütles, et tema hakkas ka 10-aastaselt suitsetama. Üks täiskasvanu pakkus poisile isegi seda, et võib talle ise paki sigarette osta, kuigi poiss oli eelnevalt öelnud oma tegeliku vanuse.

Üks mees rääkis aga poisile, et tema kaotas suitsetamise tõttu oma hääle. «Ma suitsetasin kaks pakki sigarette päevas,» rääkis mees ja poisi nägu muutus meest kuulates silmanähtavalt kurvaks.

Mõned inimesed on arvamusel, et videos astuvad üles näitlejad – näiteks pole näha, et poisile tuld pakkunud täiskasvanu seda reaalselt ka teeb –, kuid sellest hoolimata on video sõnum väga oluline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles