Kuus asja, mida su günekoloog iial teha ei tohiks

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Iga naine peaks vähemalt kord aastas käima günekoloogi juures, kuid nii mõnelgi meist on seljataga ebameeldivad kogemused. On ju tegemist intiimse protseduuriga, mis alati pole meeldiv üleelamine. On aga asju, mida su günekoloog iial teha ei tohiks.

Cosmopolitan rääkis rea spetsialistidega, et teada saada, kuidas ei tohiks ükski professionaal vastuvõtu ajal käituda.

  1. Günekoloog ei tohi sind iialgi hukka mõista. Günekoloog (või õde) küsib sult väga intiimseid küsimusi – näiteks millal sa viimati seksisid või kas sa oled püsisuhtes, kuid mitte kunagi ei tohi nad sind su vastuste põhjal hukka mõista. Mitte miski, mis sa ütled, ei šokeeri neid tegelikult, aga neil on vaja teada kogu informatsiooni, et olukorda adekvaatselt hinnata, seega ole oma vastustes aus. Kui sa aga tunned, et nende suhtumine sinusse on negatiivne, leia uus arst, kuna arsti ülesanne on sind aidata ja hoida tervena, mitte panna sind end halvasti tundma.
  2. Günekoloog ei tohi iialgi jagada sinuga oma mittemeditsiinilisi uskumusi või personaalseid hinnanguid. Pole vahet, kas ta valib EKRE-t või tegelikult ei usu abortidesse, tema ülesanne on aidata sul teha parimad võimalikud otsused, et su tervis püsiks korras. Sinu keha on sinu oma ning isegi arst ei tohi sulle öelda, mida tema sinu asemel teeks. Ta võib sulle öelda ainult meditsiiniga seotud fakte.
  3. Günekoloog ei tohi iialgi võtta proove ilma sinu teadmata. Naistearsti vastuvõtud on tavaliselt rida üldisi uuringuid, et kindlaks teha, kas sa oled terve ja kõik töötab, nagu peab. Sellest hoolimata peab arst sulle iga kord selgitama, mida ta teeb ning kindlasti ei tohi ta võtta ühtki proovi ilma sinule ütlemata, mida ja milleks seda vaja on. Kui sa ei saa aru, mis sinuga toimub, on sul õigus küsida ja saada vastused.
  4. Günekoloog ei tohi kunagi panna sind oma keha pärast halvasti tundma. Kui just pole meditsiinilist põhjust, ei tohi arst su keha kohta ühtegi kommentaari teha. Samuti ei tohi su günekoloog iialgi panna sind halvasti tundma su tätoveeringute, karvade, neetide vms pärast.
  5. Günekoloog ei tohi teha kunagi midagi ilma selgitamata, mida ta teeb ja mida sa sel ajal tunda võid. Günekoloogiline läbivaatus pole nagu bikiinivahatamine, mis tuleb lihtsalt üle elada. See ei pruugi olla lõbus, aga kindlasti ei tohiks see olla valulik. Su günekoloogi ülesanne on teha kindlaks, et sul on kogu ülevaatuse ajal mugav olla ning kui sa tunned sel ajal valu, ütle arstile.
  6. Su arst ei tohi iial rikkuda konfidentsiaalsust. See tähendab, et ta ei tohi jagada infot su tervisliku seisundi kohta kellegagi peale sinu.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles