Miks tekitab kuupuhastus seedeprobleeme?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Vähe sellest, et menstruatsiooniga kaasnevad ettearvamatud tujukõikumised ja kõhuvalu, võib see ka seedimise korrast lüüa, tekitades nii kõhukinnisust kui kõhulahtisust. 

Paljud naised on kogenud, et vaatamata tavapärasele toitumisele on «päevade» ajal või vahetult enne «päevi» seedimisega mõningaid probleeme. Doktor Raquel Dardik selgitab portaalis Greatist, et see on täiesti normaalne, kui päevade-eelsel ajal tekivad puhitused ja kõhukinnisus. 

«Menstruatsioonitsükli teises pooles, pärast munaraku vallandumist, toodab keha rohkem progesterooni,» seletab arst, kelle sõnul on sel masendav kõrvalmõju. «Progesteroon aeglustab soole kokkutõmbeid, mis omakorda mõjutab ka seda, kui kiiresti toit ja gaasid edasi liiguvad. Kõik protsessid aeglustuvad, mistõttu tekivadki kõhukinnisus ja puhitused.»

Teiselt poolt tabab paljusid naisi menstruatsiooni alguses hoopis vastupidine probleem ja kõht läheb lahti. Dardiki sõnul võib sel olla kaks põhjust. Esiteks progesterooni tase langeb järsult ja toit pääseb varasemast kiiremini liikuma. Teiseks vallanduvad emakas prostaglandiinid, mis võivad põhjustada ebamugavaid krampe, mis võivad olla valulikud ja tekitada kõhulahtisust. 

Hormoonimöllu tagajärgi saab veidi leevendada, kui süüa rohkem kiudaineid, juua palju vedelikke ja teha trenni. Nii ei jää kõht väga kinni. 

Kõhulahtisuse leevendamiseks soovitab arst võtta põletikuvastaseid käsimüügiravimeid nagu ibuprofeen või aspiriin, mis leevendavad kõhulahtisust ja võtavad ka valu vähemaks. Ägedama kõhulahtisuse korral tuleb abiks näiteks Imodium. 

Kui menstruatsiooniga kaasnevad sümptomid on nii tugevad, et neid on raske taluda, peaks naine rääkima oma arstiga, kes võib soovitada antibeebipille. Neid võttes pole hormoonide tase väga kõikuv ja seetõttu avaldavad ka kehale vähem mõju. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles