Miks peaks pimedas hambaid pesema?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Oxfordi neuroteadlane Russell Foster soovitab hambaid pesta hämaras vannitoas, sest nii tuleb parem uni.

Fosteri selgitusel mõjub fluorestsentslambi ere valgus kehale ergutavalt ja kui inimesel on niigi raske uinuda, tuleks õhtusteks toiminguteks vannitoas tuli kustu panna, vahendab Woman’s Day. 

«Sageli keeravad inimesed õhtuti tuled hämaramaks, et keha magamiseks ette valmistada, kuid siis lähevad vannituppa ereda valguse kätte hambaid pesema,» sõnas ta. «See on organismile väga häiriv.»

Inimese sisekella ehk tsirkadiaanset rütmi mõjutab enim valgus. Nii teab keha, millal ärgata ja millal magama jääda, millal vallandada erinevaid hormoone, kuidas reguleerida kehatemperatuuri ja juhtida teisi olulisi kehafunktsioone. 

Foster võrdleb inimese bioloogilist rütmi orkestriga, mille dirigent asub inimese peas. Sealt saadetud signaalide järgi tegutseb ülejäänud keha nagu kaunis sümfoonia. 

Korralik uni on väga tähtis, ent talvisel ajal on normaalset rütmi raske hoida, sest suurem osa päevast veedetakse kunstliku valguse käes ja pimedas ruumis. Hämar valgus või ka pimedus aitavad õhtul uinumist kergemaks teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles