Kõige lihtsam nõuanne neile, kes tahavad kaalust alla võtta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ilmselt oled kuulnud ütlust: «Sa oled see, mida sa sööd». Siin on aga hea uudis: see ei vasta 100 protsenti tõele.

Professor Alan Levinovitz kirjutab oma uues raamatus, et tegelikult pole oluline, mis tüüpi toiduaineid inimene tarbib. Palju tähtsam on jälgida seda, kui palju ta sööb. Paljud meist usuvad endiselt, et rasva söömine teeb paksuks, kuid tegelikult on mitu viimast uuringud näidanud, et kaasaegsed rasva tarbimise juhtnöörid pole teaduslikult tõestatud, kirjutab Business Insider.

Aga miks me usume, et inimene on see, mida ta sööb? Pole mingi uudis, et mõne asjaga liiale minnes võivad tulemuseks olla terviseprobleemid. Suhkruga liialdamine tekitab hambaauke, alkoholiga liialdamine mõjub maksale halvasti. Ent uuringud on näidanud, et kui süüa kõike mõõdukalt – olgu selleks rikkalik avokaado, kolesteroolirikas muna või isegi või –, ei põhjusta see probleeme. Ometi oleme me veendunud, et rasv – ka väikeses koguses – teeb meid paksuks.

Mida tasuks silmas pidada, kui soovid kaalust alla võtta? Pööra tähelepanu sellele, kui palju sa midagi sööd. Loomulikult on ka neid toiduaineid, mille suhtes tasuks ettevaatlik olla – näiteks 0,5-liitrises limonaadis on umbes 65 grammi suhkrut. Kui soovid täpsemaid juhtnööre, siis söö mõõdukas koguses tavalist toitu ning lisa oma menüüsse puu- ja juurvilju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles