Viis abinõu hooajalise masendusega võitlemiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külm ja pime aeg toob osa inimeste jaoks kaasa masenduse perioodi.
Külm ja pime aeg toob osa inimeste jaoks kaasa masenduse perioodi. Foto: Sxanpix

Kella keeramisega kaasnes varajasem pimedus õhtutundidel, mis tähendab paljude jaoks sünge ja loiu aastaaja saabumist – osa inimesi võib sel perioodil ohustada meeleolu langus või isegi tõsine hooajaline masendus.

Hooajalise masenduse sümptomiteks on näiteks ärevus, ülemagamine, vähenev sotsiaalne läbikäimine ja kaalutõus, mis ilmnevad häire all kannatavatel inimestel tavaliselt iga aasta hilissügisel või varatalvel, kadudes kevadel või suvel, kirjutas Time.com.

Mõnel juhul võib masendusperiood nihkuda kevad-suvisele ajale.

Üldjuhul tabab häire pigem naisi ja neid inimesi, kelle peres on varasemalt depressiooni esinenud. Olenemata pimedal ajal tekkiva meeleolulanguse tõsidusest, on mitmeid koduseid vahendeid, mis aitavad tuju tõsta. Järgnevalt on toodud mõned viisid, kuidas hämaral aastaajal valgust juurde võita.

Rikasta menüüd

Hämaral ajal võib kurvameelsust põhjustada melatoniini sünteesi pidurdumine – see hormoon mõjutab aga und ja tuju. Osa inimeste puhul on depressiooni sümptomite kõrvaldamisel ja unerežiimi parandamisel abiks hormoone reguleeriva toitulisandi tarbimine – enne tuleb aga kindlasti konsulteerida arstiga.

Proovida võib ka omega-3 rasvhapete rikkaid kalamaksaõli tablette. Happed sisaldavad veel kala – näiteks lõhe või makrell – ja linaseemned, kreeka pähklid. Mõningate uuringute kohaselt leevendavad toidulisandid depressiooni, kuid ka meeleolu tõstmata alandab igapäevane kalamaksaõli tarbimine südameinfarkti riski.

Keha ja vaimu harmoonia

Hiljuti ajakirjas Journal of Psychiatric Practice avaldatud uuringute resümees leiti, et hatha jooga võib depressiooni ravida. Osaliselt on põhjus hingamisharjutustes, mida jooga treeningutes õpitakse – regulaarselt aeglase ja rahuliku hingamise praktiseerimine võib vererõhku alandada, ärevust vähendada ja keha stressi eest kaitsta.

Teine jooga põhikomponent puudutab tähelepanu tõstvat mediteerimist – tehnika võib end samuti psühhoteraapias õigustada. Regulaarse mediteerimise kasulikud mõjud on teada-tuntud. Mayo kliiniku sõnul võib teadlikkust ja tähelepanu tõsta veel nõelravi, juhitud kujutluste tehnika ja massaažiteraapia.

Välja ka külma ilmaga

Jahedate ilmadega võib toas püsimine tunduda mugavam, kuid päikesevalguse ammutamine on äärmiselt oluline – eriti hommikuse paari tunni sees, mil ärgatakse. Naturaalne valgus aitab keha bioloogilist kella reguleerida ning und ja meeleolu parandada.

Investeeri sulejopesse, sooja mütsi ja kinnastesse ning võta ette pikk jalutuskäik või rattasõit. Füüsiline tegevus tuleb vaid kasuks, kuna liikumine vähendab stressi ja ärevust ning hooajalise meeleolulanguse sümptomeid.

Kui välja külma kätte ei suuda end sundida, tuleks päikesevalgust rohkem siseruumidesse lasta – vähemalt tõmba kardinad akende eest.

Maga täielikus pimeduses

Unerežiim on sõltuv valguse ja pimeduse vaheldumisest. Valgusega kokkupuutumine varastel hommikutundidel käivitab kehas ärkvelolekule vastavate hormoonide tootmise ja kehatemperatuuri tõusu – pimedus annab vastupidi märku uneajast ning protsessid pöörduvad.

Talvel püsivad inimesed rohkem siseruumides ning päevavalgust nähakse vähem, mistõttu võivad bioloogilised ööpäevarütmid korrapäratuks muutuda. Unerežiimile on veelgi hullem, kui valgusega puututakse kokku öösel, mil loodus seda ette ei näe – see võib soodustada depressiooni, ärevust ja unisust.

Seega soovitavad uneeksperdid magada kottpimedas. Texase ülikooli teadlase Russel J. Reiteri sõnul võib see märkimisväärselt parandada melatoniini tootmise rütme, mille tulemusel paranevad tuju, energia ja unekvaliteet.

Teine põhjus magamise ajal televiisori väljalülitamiseks on teadlase avastus, et hilisõhtune valgus viib kaalutõusuni – vähemalt hiirtel.

Helista sõpradele

Sügis- ja talvekuudel kipuvad inimesed sõpradega vähem plaane tegema ja ühisürituste kutsetest keelduma, kuid lähedastega suhtlemine on meie heaolu võtmeks. Uuringute põhjal esineb suurema sotsiaalse toetusega inimestel vähem depressiooni, samuti on nad teatud haigustele vastupidavamad ning elavad kauem kui väikese sõpruskonnaga isikud.

Head sõbrad on äärmiselt olulised ka pikas perspektiivis. Nimelt mõjutab sõprus õnneuuringute järgi üldist õnnelikkust enam kui inimese sissetulek ning õnn parandab omakorda tervist.

Seega tuleks ka talvel, kui võid end tavapärasest vähem energilisena tunda, võtta kätte ja sõpradele helistada. Mine kodust välja ja saa nendega kokku. See ei tõsta ainuüksi sinu tuju, vaid aitab ka ülejäänud tutvusringkonda rõõmuga nakatada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles