Viis põhjust, miks sa pole seksi ajal kaitstud

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Turvaline seks tundub ju imelihtne, eks ole? Kasuta kondoomi ja rasestumisvastaste vahendite kombinatsiooni, mis sulle kõige paremini sobib ja oledki kaitstud? Tegelikult oled sa aga tõenäoliselt ikkagi ohustatud.

Cosmopolitan rääkis günekoloogiga, et teada saada, mismoodi saame me veel end seksi ajal kaitsta ning millised on need viisid, kuidas me end tõenäoliselt seksi ajal siiski ohtu seame.

  1. Jah, sa võid saada suguhaigusi ka oraalseksi kaudu. Mõned viirused (näiteks HPV ja herpes) elavad suus ning kanduvad oraalseksi käigus väga kergelt üle genitaalidele, kuna suu ja vagiina limaskestad on olemuslikult väga sarnased. Nii et tegelikult on ka suuseksi ajal turvavahendid vajalikud.
  2. Sa võid saada suguhaiguse, kui sperma satub silma. Kurb tõsiasi on, et näiteks HIV, süüfilis, B- ja C-hepatiit võivad edasi kanduda, kui nakatunud sperma satub su silma.
  3. Kondoom ei pruugi kaitsta HPV eest. Isegi, kui mees kannab kondoomi, võib HPV edasi kanduda ka lihtsalt nahk-naha kontakti kaudu, kui teie privaatpiirkonnad kokku puutuvad.
  4. Sa võid rasestuda, kui sul on päevad. Päevade ajal seksimine pole mingisugune garantii rasestumise vastu. Ovulatsioon varieerub ning ei pruugi menstruatsiooniga ülitäpselt seoses olla. Päevade ajal rasestumise võimalus on väga väike (vähem kui protsent), aga see on siiski olemas, seega: turvaseks ennekõike!
  5. Pole garantiid, et sa ei jää rasedaks. Jah, sa võid jääda rasedaks, kui võtad antibeebipille, kasutad plaastreid, rõngaid, spiraali või kondoomi. Tõenäosusprotsendid on väikesed (vähem kui protsent implantaadi, spiraali, hormonaalsüsti, pillide, NuvaRingi ja plaastriga, 2-3 protsenti kondoomide puhul), aga need on olemas ning sellele lisandub inimlik eksitus, kuna võib juhtuda, et naised näiteks ei võta pille korrapäraselt. Ekstraturvalisuse tagamiseks kasuta lisakaitset (näiteks kondoomi, mida haiguste ennetamiseks on niigi tark kasutada).
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles