Millal tasub tõbisena trenni teha?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Nii see enamasti algab: neelata on valus, lümfisõlmed suurenevad, kuskil pakitseb, silmad kipitavad, väsimus vaevab. Kuidas jääb sellises seisundis trenniga? 

Haiguse esimeste märkide korral võib trenn aidata immuunsust ergutada. Kui palavikku pole, võid teha kerge trenni – sörgi või kepikõnni – koos järgneva sooja dušiga. Kuivata end pärast korralikult ja riietu soojalt.

Ära anna kehale suurt koormust. Haiguse ajal vajab immuunsüsteem toetust, kogu jõud on suunatud paranemisele. Tugev treening on aga kehale koormus. Kui lähed haigena trenni, lükkab organism paranemise edasi, tekkida võivad ohtlikud tüsistused (nt südamelihasepõletik).

Paranemise faasis teeb head kõnd värskes õhus. Pärast haigust võid ette võtta väikese testi: proovi kõndida kiiresti 30 minutit. Kui tunned hiljem tohutut väsimust, tahaksid magada, köha läheb kinnisemaks, nina hakkab uuesti jooksma, alustasid treeninguga liiga vara. Tervena pea aga meeles, et kerge sport on parim teadaolev viis immuunsüsteemi tugevdada.

Vaata ka teisi tervise ja liikumisega seotud artikleid www.liigume.ee lehelt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles