Hea põhjus, miks võiks lapsed õhtul varakult magama panna

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Järgmine kord, kui sul on raskusi laste magama saamisega, mõtle sellele: su pingutused on vaeva väärt. Teadlased on kindlaks teinud hea põhjuse, miks võiks lapsed varem magama panna: see mõjub hästi nii lapse kui ema tervisele.

Teadlaste grupi juht Jon Quach selgitas, et laste varem magama panek mõjub positiivselt vanemate vaimsele tervisele. Ent mida on mõeldud «varase» all? Quachi sõnul võiksid lapsed magada juba kell 20.30, vahendab Good Housekeeping.

Uuringu raames küsitleti kõigepealt 4- ja 5-aastaste laste vanemaid. Seejärel küsitleti samu lapsevanemaid kaks aastat hiljem ja lõpuks kohtuti vanematega siis, kui lapsed olid juba 8- ja 9-aastased. Selgus, et neil lastel, kes olid harjunud õhtul varem magama minema, oli tugevam tervis kui neil, kes olid õhtuti kauem üleval. Samuti selgus, et parema tervisega laste emade vaimne tervis oli tugevam.

Ebaregulaarne unegraafik võib põhjustada meeleolu kõikumist, enesekontrolli kaotamist, käitumisprobleeme jms. Samuti tundub üsna loogilisena, et kui lapsed on voodisse pandud, saavad emad end lõdvaks lasta ja lõõgastuda, tänu millele on neil tugevam vaimne tervis. 

Oluline on märkida, et polnud tähtis, mitu tundi lapsed magasid, tervist mõjutas ainult see, mis kell nad magama läksid. Ekspertide hinnangul võiksid kooliealised lapsed siiski magada 9-11 tundi öö jooksul ja nooremad lapsed 10-13 tundi. Samuti soovitatakse lapsed vähemalt tund aega enne uneaega teleri ja arvuti eest ära saata, et aju saaks hakata uneks valmistuma. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles