Märke, et peaksid lõpetama beebipillide võtmise

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antibeebipillid ei kaitse suguhaiguste eest.
Antibeebipillid ei kaitse suguhaiguste eest. Foto: SCANPIX

Antibeebipillid on heaks abimeheks, kui soovid vahekorras olla, kuid ei taha rasedaks jääda. Ometi kaasnevad beebipillidega mõned kõrvalmõjud, mis võivad sind ajapikku üha enam häirima hakata.

Cosmopolitan.co.uk pani kirja mõned märgid, mis viitavad sellele, et sa peaksid lõpetama beebipillide võtmise.

1. Sa ei suuda oma tujusid kontrollida

Teadlastel on keeruline kindlaks teha, kuidas on omavahel seotud meeleolu ja antibeebipillid, sest tujusid võivad mõjutada ka väga mitmed välistegurid. Aga kui oled märganud, et pärast pillide võtmist oled tujukam ja vahel on meeleolu lausa nii kurb, et sa hakkad nutma, siis võib põhjuseks olla see, et sa ei võta õiget tüüpi beebipille. Kõige lihtsam moodus oleks sellest oma arstiga rääkida ja vahetada beebipille. Meeleolu võivad mõjutada östrogeen ja progesteroon ning erinevates beebipillides on neid hormoone erinevas koguses. 

2. Su näonahk on muutunud inetumaks

Ilmselt oled kuulnud paljudelt sõbrannadelt, et tänu antibeebipillidele on nende näonahk kordades ilusam kui varem. Kui sina oled aga märganud, et pillide tõttu tekib su näole üha rohkem vistrikke, siis võib see olla märgiks, et sa ei kasuta hetkel õigeid pille. Uuringud on tõestanud, et beebipillid tõepoolest leevendavad aknet, aga seda vaid juhul, kui sa tarvitad õigeid beebipille. 

3. Su sugutung on täiesti kontrolli alt väljas 

Üks tüüpilisemaid kõrvalmõjusid on see, et beebipillid mõjutavad libiidot. Uuringud on näidanud, et beebipillid vähendavad muuhulgas testosterooni taset ja seetõttu võibki naine tunda seksi vastu vähem huvi. Kui sina oled hetkel oma voodieluga rahul, siis pole tarvis midagi muuta. Aga kui tunned, et jääd millestki ilma või tahaksid rohkem seksida, siis oleks aeg tegutseda. Üheks võimaluseks on lõpetada antibeebipillide võtmine ja kasutada ainult kondoomi, kuna kondoom ei mõjuta naise hormoonide taset ja kaitseb ka suguhaiguste eest.

4. Sul läheb sageli meelest beebipille võtta

Beebipillid on 99 protsenti usaldusväärsed vaid juhul, kuid neid võtta regulaarselt (täpselt nii, nagu pakendil on kirjas). Kui sul on raskusi selle meeles pidamisega, siis ei kaitse beebipillid sind piisavalt ja mõistlikum oleks nende võtmine lõpetada. Uuri naistearstilt, millised on teised võimalused.

5. Sind painavad migreenihood

Vahel võib esinda peavalu, selles pole midagi veidrat. Aga kui täheldad, et beebipillide tõttu on sul tekkinud migreenihood, siis on asi üsna tõsine. Isegi, kui peaks selguma, et süüdlaseks polnud beebipillid, tasuks arsti poole pöörduda ja oma probleemist rääkida.

6. Sul esineb seedehäireid

Harvardi ülikooli teadlased analüüsisid üle 230 000 naise tervislikku seisundit ja selgus, et neil naistel, kes olid viis või enam aastat tarvitanud beebipille, oli suurem risk haigestuda Crohni tõppe, mille sümptomiteks on tugev valu alakõhus, kõhulahtisus, väsimus jne. See ei mõjuta muidugi kõiki naisi, kes antibeebipille võtavad, kuid sellest riskist ja sümptomitest tasuks teadlik olla.

7. Sa soovid rasedaks jääda

Kõige loogilisem põhjus, miks tasuks beebipillidega lõpparve teha, on see, kui soovid rasedaks jääda. Paljud naised ei tea täpselt, millal tuleks pillide võtmine lõpetada või kuidas võis nende pikaaegne tarvitamine rasedaks jäämise võimalust mõjutada. Kui sina oled üks neist, uuri eelnevalt täpselt välja, mida sul on tarvis teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles