Lapse kaotanud vanemad hoiatavad: turvahäll pole beebi magamisase!

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebi tahab magada voodis.
Beebi tahab magada voodis. Foto: Vida Press

Oklahomas sai surma 11-nädalane imik, kes jäeti järelvalveta turvahälli tuduma. Lapse vanemad soovivad nüüd, et teised lapsevanemad ja -hoidjad oleksid imikute turvahälli magama jätmise ohtudest teadlikumad. 

Doddid viisid oma poja Shepardi päevahoidu, kus ta jäeti turvahälli edasi magama. Turvarihmad tehti küll lahti, kuid keegi ei käinud beebit kontrollimas, vahendab Parenting. Hiljem avastati, et lapse pea oli halvas asendis ja tema hingamine oli seiskunud. Lapse ema Ali sõnas, et sai telefonikõne, mida ükski vanem ei peaks saama ja talle teatati, et laps on siit ilmast lahkunud. 

Nüüd soovivad Doddid seadusemuudatust, et turvahällide ja lapsevankrite kasutamiseks väljastataks täpsemaid suuniseid, kuidas selliseid vahendeid ohutult kasutada, sest praeguseks ametlikud juhtnöörid puuduvad. Seetõttu ei pruugi lapse hooldamise eest vastutavad inimesed ka teada, et beebit ei tohi turvahälli magama jätta ja ta tuleb ümber tõsta voodisse või hälli. 

Ali Dodd loodab, et tema lapse surm on teistele õpetuseks ja ehk jääb nii kõigile meelde, et imikut ei tohi turvahälli magama jätta.

Doddide perega juhtunud jube õnnetus on hoiatuseks kõigile, sest beebisid jäetakse tihti turvahälli magama kauemaks kui on ette nähtud.

Pea meeles, et:

  • Beebi tuleb alati magama panna selili või külili tugeva madratsi peale kas võrevoodisse või hälli. Mitte kuhugi mujale!
  • Kui imik magab turvahällis või lapsevankris, tuleb tal silm peal hoida, sest lapse asend võib muutuda ja tema hingamisteed ei pruugi jääda vabaks. Turvahällis tohib laps olla ainult autosõidu ajal ja sedagi mitte liiga pikalt. Turvahäll on mõeldud vaid ohutuks autosõiduks, see ei ole lapse magamisase.
  • Ära jäta beebit kunagi turvahälli lõtvade või kinnitamata turvarihmadega, ei ärkvel olles ega magades. Nii ei vaju beebi kössi ja tema hingamisteed jäävad vabaks. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles