Kümme väga head põhjust, miks võiks regulaarselt banaani süüa

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Võib-olla sööd hommikuks või vahepalaks banaani, sest tead, et banaan on kasulik. Lisaks sellele, et banaan aitab vererõhku alandada ja annab kehale energiat, on sel puuviljal veel mitmeid kasulikke omadusi.

Lifehack pani kirja kümme väga head põhjust, miks tasuks rohkem banaani süüa.

1. Banaan muudab liha pehmemaks

Mõnes riigis mässitakse banaanikoored ümber liha, kuna sel moel on liha mõnusalt pehme ja mahlane. Tegelikult ei pea kasutama ainult koori, vaid võib kasutada ka banaani. Kas oled poest ostnud banaani, mis pole kõige küpsem? Pole probleemi – seda saab liha valmistamiseks ikkagi kasutada. Lisaks sellele, et saad toorest banaanist lahti, lisad oma toidule palju vitamiine ja kiudaineid.

2. Banaan teeb juuksed ilusaks

Kui sa ei taha kasutada poetooteid, sest need sisaldavad palju kemikaale, tee parem banaanist juuksemask. Banaan mõjub juustele väga hästi, kuna sisaldab palju toitaineid, mida juuksed vajavad. Hea juuksemaski saab valmistada banaanist, koorimata piimast ja meest. Sega koostisosad blenderis ühtlaseks massiks, määri mask juustesse ja lase 20 minutit mõjuda. Boonuseks on see, et kui segu jääb üle, võid selle ära juua.

3. Banaan paneb näo särama

Vajuta üks banaan kahvliga katki ja kanna mass oma näole. Lase 15 minutit mõjuda ja loputa nägu jaheda veega. Banaan sisaldab A-vitamiini, mis muudab näo jumet ühtlasemaks ja E-vitamiini, mis kaitseb nahka vabade radikaalide eest. Banaani võib määrida üle keha, et muuta nahatooni ühtlasemaks. 

4. Banaan sisaldab probiootikume

Probiootikumid aitavad tasakaalustada inimese kõhus olevate bakterite kogust ja takistavad nende bakterite paljunemist. Banaan sisaldab probiootikume, mis soodustavad heade bakterite kasvu.

5. Banaan vähendab ärevust

Banaanis on ohtralt kaaliumit, mis aitab alandada vererõhku ja reguleerib kortisooli ehk stressihormooni tootmist. Kui sind ootab ees mõni stressirohke sündmus, rahusta end süües banaani.

6. Banaan aitab kaalust alla võtta

Banaan on hea asendus kaloririkastele vahepaladele, mistõttu tasuks kaalulangetajatel banaani süüa. Kuna banaan on magus, vähendab selle söömine magusaisu ilma, et peaksid muretsema kilokalorite pärast (keskmise suurusega banaan sisaldab umbes 105 kilokalorit). Banaan mõjub hästi ka ainevahetusele.

7. Banaan annab energiat

Mõned treenijad ei tea seda, kuid keha vajab trenni tegemiseks C-vitamiini, sest see aitab lihaseid ja kõõluseid tugevamaks muuta. Banaan sisaldab üsna palju C-vitamiini, mistõttu on see hea snäkk treenijatele. Lisaks sellele annab banaan ka piisavalt energiat.

8. Banaan mõjub jalgadele hästi

Kui sul kipuvad kannad pragunema, siis tea, et banaan võib sulle heaks abimeheks olla. Vajuta üks banaan kahvli abil puruks ja kanna mass pragunenud kandadele. Lase banaanil mõnda aega mõjuda – banaan on hea niisutaja ja mõjub nahale hästi. 

9. Banaan toob hea une

Sul on raskusi uinumisega? Ära piinle voodis ega loe lambaid, söö parem banaani. Banaan soodustab ajus serotoniini toomist ja see aminohape mõjub kehale väga rahustavalt ning aitab vabaneda halvast tujust. Söö banaani umbes tunnike enne uneaega, et keha jõuaks banaani seedida.

10. Banaan aitab vabaneda migreenist

Peavalu või migreenihoog võib päeva tuksi keerata, kuid banaani abil saab seda leevendada või ennetada. Banaanis on nimelt palju magneesiumit, mis tuleb peavalu korral kindlasti kasuks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles