Ülipopulaarne Instagrami staar tegi sotsiaalmeediaga lõpparve: teenisin raha inimeste petmisega

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Essena O'Neill on kõigest 18-aastane Austraalia neiu, kel oli erinevates sotsiaalmeediakanalites kokku ligi miljon fänni. Neiu otsustas aga sotsiaalmeediaga lõpparve teha, sest tüdines illusioonist, mille ta oli sotsiaalmeedia vahendusel oma elust loonud.

Elite Daily andmetel kustutas noor neiu Instagramist üle 2000 foto ja pani kinni oma YouTube'i ning Snapchati kanalid. Neil fotodel, mis Instagrami alles jäid, muutis O'Neill allkirju, et tema fännid teaksid, kui palju vaeva mõne foto tegemine tegelikult nõudis.

Näiteks ühe rannas tehtud foto alla kirjutas ta: «POLE TÕELINE ELU – tegin üle 100 foto sarnases poosis, et mu kõht hea välja näeks. Sel päeval ei söönud peaaegu midagi. Karjusin oma noorema õe peale, et ta muudkui pildistaks mind, kuni lõpuks olin tulemusega enam vähem rahul.»

Ühe lähivõtte alla kirjutas O'Neill: «Mul oli sel ajal akne, pildi jaoks on tehtud tugev meik. Ma naeratan, sest nägin enda arvates hea välja. Esteetikale tuginev õnnetunne lämmatab su potentsiaali siin maal.»

O'Neill, kes oli tuntuks saanud Instagrami modellina, tunnistas, et modellitöö tekitas temas tühja ja rahulolematu tunde. «Märkamatult olen enamiku oma teismeliseelust veetnud sotsiaalmeedia sõltlasena. Minu jaoks on olnud oluline see, et teised mind aktsepteeriksid ja et ma näeksin hea välja. Sotsiaalmeedia, eriti sel moel, kuidas mina seda kasutasin, pole tõeline,» ütles neiu.

Alates 16. eluaastast on O'Neill enda sõnul veetnud umbes 50 tundi nädalas vastates küsimustele Tumblris, postitades Instagrami värskeid pilte ja YouTube'i uusi videoid. «Tänu sotsiaalmeediale sain inimeste petmisega raha teenida,» tunnistas ta. 

O'Neill rääkis, et mitmed Instagramis olnud fotod, mis nägid üsna loomulikud välja, olid tegelikult lavastatud ja kinni makstud. Näiteks ta tunnistas, et ühe kleidi näitamise eest maksti talle 400 dollarit ja kui ta oleks postitanud foto ühe teetootja kaubast, oleks ta selle eest teeninud umbes 2000 dollarit. Ühe foto alla kirjutas ta: «Läksime sel hommikul randa vaid bikiinide pildistamiseks, kuna mulle maksti selle eest ja ma vastasin kehtivatele ilustandarditele.»

Ühel hetkel tajus noor naine, et ta teeb fotosid ja videoid vaid selleks, et teiste heakskiitu pälvida ning ta otsustas, et ta ei taha, et ükski noor neiu tema pärast samasse lõksu astuks. «Kui vaatad Instagramis kellegi pilte ja unistad, et ka sinu elu võiks selline olla... mõista, et sa näed vaid seda, mida see inimene tahab, et sa näeksid,» sõnas O'Neill. 

Nüüd on neiul käsil sootuks teistsugune projekt, mille nimeks on «Let's be game changers». Projekti eesmärgiks on julgustada teisi elama ilma digitaalsete segajateta. O'Neill on juba üles laadinud kaks videot, kus ta on ilma meigita ja kannab täiesti tavalisi riideid. Ta loodab, et tema eeskujul hakatakse rohkem väärtustama inimesi sellistena, nagu nad tegelikult on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles