Kuidas tööl enesekindlam olla?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas oled vahel imestanud, kuidas mõned inimesed suudavad tööl alati enesekindla mulje jätta? Teadlased on nüüd kindlaks teinud, mis võib olla nende enesekindluse taga.

Nimelt tehti uuring, millest selgus, et mida rohkem on inimesel testosterooni, seda autoriteetsema mulje ta teistele jätab. Lisaks testosteroonile aitab ekspertide hinnangul enesekindlust tõsta seegi, kui sa lihtsalt teeskled, et oled endas väga kindel. Ajapikku jääd sa isegi oma osavat näitemängu uskuma ja lõpuks polegi enam keeruline enesekindlat muljet jätta, kirjutab Glamour.

Michigani ülikooli teadlased palusid mees- ja naissoost näitlejatel mängida läbi stseen, kus nad vallandavad ühe alluva. Ühes versioonis pidid näitlejad seda tegema domineerivalt või kontrollivalt. Teises versioonis paluti neil alluv vallandada «meeldivalt ja veidi ebakindlalt». Teadlased võtsid enne ja pärast igat stseeni näitlejatelt süljeproovi, et mõõta osalejate testosterooni taset.

Hoolimata stsenaariumist selgus, et nii meeste kui naiste testosterooni tase tõusis, kuid naiste puhul oli see tõus märgatavam. Alluva vallandamine kergitas naiste testosterooni taset 10 protsenti ja polnud oluline, kas naine mängis sel hetkel domineerivat või ebakindlat ülemust. Meestel kerkis testosterooni tase kõigest 3-4 protsenti.

Ühiskonnas on rollid jaotatud nii, et mehed on võimukatele kohtadele lähemal kui naised ja teadlaste sõnul võib see selgitada, miks on meeste testosterooni tase aja jooksul tõusnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles