Üheksa asja, mida tuleb lapsele tema keha kohta õpetada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lapsel on oma keha vastu loomulikult suur huvi. Sinu kohus on pakkuda talle õiget teavet, kuid mitte ainult kuivi fakte ette lugedes. 

Mida vanemaks laps saab, seda suuremaks ta huvi keha vastu kasvab. See on normaalne. Julgusta last küsimusi esitama või hakka ise juttu tegema, kui näed, et tal on küsimusi, mida ei julge välja öelda, õpetab Parenting.

Lapsega kehast rääkides ole avatud ja aus. Pea meeles, et tegu on lõputu aruteluga, sest mida vanemaks ta saab, seda rohkem tahab ta teada. Tihti arvatakse, et tütrega peaks rääkima ema ja pojaga isa, kuid tegelikult pole seal suurt vahet. Rääkijaks võib olla ka vanaema või keegi teine lähedane isik. Peamine on, et oleksid avatud ja laps teaks, et ükski küsimus ei ole rumal. 

Pole vahet, kas räägid tüdruku või poisiga, üldine suund on sama. Peale kindlate faktide edastad oma sõnumiga ka pereväärtusi ja põhimõtteid, mis laps võtab omale teadmiseks ja mille najal kujunevad ajapikku tema enda arusaamad. 

Arusaadav, et võid tunda end üksjagu ebamugavalt, sest seks on teema, mis tekitab piinlikkust ka täiskasvanute vahel. Et sul oleks lihtsam alustada, on siin üheksa asja, mida võiks oma keha kohta teada nii posid kui tüdrukud. 

  1. Kehasid võib olla igasuguse kuju ja suurusega. Selle asemel, et keskenduda välimusele ja kaalule, räägi pigem tervisest. Ilu ja välimusega seotud ebarealistlikke standardeid kohtab ta meedia kaudu nagunii. Kui (su enda või tema) keha välimus on sulle liialt oluline, märkab seda ka laps ja jätkab sama kinnisideed. Õpeta lapsele, et teisi pole õige keha välimuse pärast halvustada või näpuga näidata. 
  2. Julgusta teda olema aktiivne ja proovima uusi asju. Seevastu ära sunni teda tegelema spordialadega, mille vastu tal endal pole huvi. Füüsiline aktiivsus teeb kehale ainult head, samas pakub see ka võimalust teha midagi koos teiste lastega. Taaskord ära keskendu kehakaalule, vaid soodusta sportimist seepärast, et see on lõbus ja aitab sõpru leida. 
  3. Keha eest tuleb hoolitseda pealaest jalatallani. Selgita oma lapsele, mis on tervislik toitumine ja miks on oluline end piisavalt tihti pesta. Samuti on oluline turvalisus – rattaga sõites tuleb kanda kiivrit ja autos peab olema kinnitatud turvavöö. Ka piisav uni on oluline, et keha püsiks terve ja vaim virge.
  4. Selgita lapsele, kuidas keha töötab. Inimkeha on imeline, kuid mõnikord teeb see naljakaid hääli ja lõhnab veidralt. Kui sa räägid oma lapsele kodus piisavalt palju kehatalitusest ja selgitad, mis tal allapoole naba toimub, tunneb ta end oma kehas mugavamalt ja enesekindlamalt. Hoidu allegooriatest ja vihjetest, sest laps ei saa neist aru. Räägi võimalikult otse ja ausalt, segaduste vältimiseks kasuta anatoomilisi väljendeid. 
  5. Muutus ja puberteet. Enne kui laps saab 8-aastaseks, peab ta teadma, et sellised muutused nagu häälemurre, kehakarvade kasv, erektsioon, higistamine, akne, rindade kasv ja menstruatsioon on kõik tingitud puberteedist. Ära oota rääkimisega nii kaua, et midagi juba juhtuks, sest see võib olla lapsele suur šokk. Praegu võib tunduda, et laps on selle mõistmiseks liiga noor, kuid see ei pruugi nii olla. Kui laps teab, mida oodata, ei tunne ta muutuste pärast nii suurt häbi ja elab täiskasvanuks saamist kergemini üle. 
  6. Seks ja seksuaalsus. Seks on normaalne elu osa. Sellest rääkimine ei pea olema napp ja ametlik, hoopis vastupidi. Kui võtad seksist rääkimist vabalt, on lapsel lihtsam uuesti sinu poole pöörduda, kui tal tekib lisaküsimusi. Samas ei maksa imestada, kui laps jääb vakka ja vahetab teemat või jalutab minema. Ta pani su öeldut kindlasti tähele, aga seedimine võtab veidi aega. Õpeta last austama ennast ja oma keha. Selgita talle, mis on armastus ja normaalne suhe ning toonita, et seks või igasugune seksuaalne tegevus võib toimida vaid mõlema poole täielikul nõusolekul. 
  7. Privaatsus päriselus ja internetielus. Sotsiaalmeediaga koos üles kasvades peavad lapsed olema interneti ohtudest väga teadlikud. Selgita oma pojale ja tütrele, mida privaatsus üldse tähendab ja miks see on tähtis. Veel räägi, mis on kehaline privaatsus, mis on isiklik ruum, mis on isiklik info jne. Õpeta, miks ta peab austama ka teiste privaatsust ja räägi sellest, kuidas kõik, mis ta postitab internetti, võib olla kogu maailmale nähtav. Kuigi ka lapsevanema peab oma laste privaatsust austama, peab ta olema oma lapse tegudest teadlik. Vaata, mida laps internetis teeb ja anna talle nõu, mis on sobilik.
  8. Enda eest tuleb hoolitseda. Õpeta lastele, et kui nad tunnevad end kellegi pärast ebamugavalt või ebaturvaliselt, siis tuleb pöörduda usaldusväärse täiskasvanu poole. Näiteks peavad nad teadma, kellele öelda, kui näevad pealt kiusamist ja julgema enda eest seista, kui on vaja öelda ei.
  9. Õpeta lapsi teisi austama. Poisid märkavad, et ka tüdrukute kehad muutuvad ja vastupidi. Vanema kohus on õpetada lastele, kuidas vastassooga lugupidavalt suhelda, hoiduda halvustamisest ja õelustest ka siis, kui kaaslased ei oska end üleval pidada. Räägi oma lastele, et kõik inimesed ei ole ühesugused ja erinevustes pole midagi halba. Erilise välimuse või ainulaadsete omadustega inimestesse ei tohi seetõttu halvustavalt suhtuda. 

Hangi lastele eakohaseid raamatuid, kus selgitatakse puberteediea muutusi küllalt detailselt. Kuula oma last ja pane tähele õpetlikke momente ka igapäevaelus, kui on võimalus vastata mõnele küsimata jäänud küsimusele. Kõige tähtsam on see, et näitaksid välja huvi oma lapse elu ja tegemiste vastu, et ta tihkaks küsimustega sinu juurde tulla. Nii toimub see loomulikult ja on mõlemale kerge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles