Erinevad meetodid, kuidas saab püsimeigiga kulme korrigeerida

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kulmude täitmine
Kulmude täitmine Foto: Vida Press

Juhul kui sind huvitab kulmude püsimeik, on sulle selle teema kohta uurides arvatavasti ette tulnud palju erinevaid termineid. Mõned näited on «kulmukarvatehnika», «hajustustehnika», «3D-kulmud», «realistlik kulmukarvatehnika» ja isegi «6D-kulmud». Lisaks võib kuulda terminit «manuaalne meetod» või «microblading». Arusaadavalt võib nende terminite sisu esialgu pisut segaseks jääda. 

Cosmetic art selgitab oma blogis lähemalt, mida see kõik tähendab.

Kõigepealt on oluline aru saada püsimeigi ja microblading’u vahest. Microblading’ut ei nimetata tegelikult püsimeigiks, kuna see kulub kiiremini maha kui püsimeik ja kuivõrd microblading’u puhul viiakse pigment nahas veelgi pindmisemasse kihti kui püsimeigi puhul. Rääkides püsimeigist, tehakse püsimeiki spetsiaalse aparaadiga. Sel puhul kasutavad parimad tegijad tänasel päeval digitaalset aparaati, millel on küljes nn püsimeigipliiats, mille otsa omakorda saab kinnitada erinevaid ühekordselt kasutatavaid nõelu. Erinevate tehnikate ja tulemuste saavutamiseks on kasutusel ka erinevad nõelad. Nõelade abil viiakse püsimeigipigment naha pindmistesse kihtidesse.

Aasiast pärineva manuaalse meetodi ehk microblading’u puhul modelleeritakse kulmud nn spetsiaalse pisikese tera abil, mis koosneb 10-20-st pisikesest nõelast. Tera abil viiakse pigment naha pindmistesse kihtidesse. Tuleb mainida, et microblading’ut saab teha vaid kulmudele (seda võib võrrelda püsimeigi kulmukarvatehnikaga) ja huuli ning silmalainerit microblading'u teraga teha ei saa. 

Võrreldes püsimeigiga tehakse microblading veelgi pindmisemasse nahakihti ja seetõttu kestab tulemus umbes aasta ehk aastaga kulub pigment täiesti maha. Võrreldes digitaalse aparaadi ja microblading'u tööriista hindu, on kvaliteetne digitaalne masin keskmiselt kümme korda kallim.  Microblading on seega tegijatele märkimisväärselt kättesaadavam, kuna algne investeering pole nii suur. Nii nagu püsimeigi puhul, pole ka microblading'u väga heal tasemel tegemine aga sugugi lihtne. Julgen öelda, et väga häid microblading’u tegijaid on praegu siiski veel üsna vähe. Rusikareegel on, et mõlema meetodi puhul tuleb endale meistrit valides ikka ja alati tema töödega tutvuda.  

Kulmude püsimeiki tehakse mitmes erinevas tehnikas. Kõige vanem kulmude püsimeigi tehnika on nn värviga täitmine. Ilmselt oled näinud mõnda väga tumedate (kui mitte mustade) kulmudega naist, kelle kulmud on lihtsalt ühtlaselt tumedaks värvitud. See on kõige lihtsam tehnika ja tänasel päeval pole tegelikult enam aktuaalne. Tuleb siiski mainida, et paraku harrastavad vähem õppinud, andetumad ja «vana kooli tegijad» seda tehnikat veel tänagi. See on ka üks põhjus, miks tihti kardetakse püsimeiki teha – olles näinud sellisel tasemel püsimeiki, ei pruugi inimene loomulikult püsimeigist eriti hästi arvata.  

Täna asendab seda tehnikat nn hajustustehnika (shading). Selle tehnika puhul saab endale kulmud, mis on tulemuselt sarnane kulmupliiatsi või kulmupuudervärviga tehtud meigiga. Sel puhul on tulemus hajustatud äärtega, puuderjas, kuid samas defineeritud ja loomulik. Samuti teevad parimad püsimeigi meistrid täna seda tehnikat erinevaid värvitoone ja nende tumedusastmeid kasutades. Seda võib võrrelda maalimisega, mille tulemusel rõhutatakse tumedamate toonidega kulmu osasid, kuhu vari langeb ja tuuakse heledamate toonidega välja osasid, kuhu langeb valgus. Tulemuseks on loomulikud ja kaunid kulmud. Tänu varem levinud kulmude ühtlase tumeda värviga täitmisele teatakse hajustustehnikast ja selle võimalustest üldjuhul palju vähem kui kulmukarvatehnikast. Samas võimaldab see tehnika professionaali poolt tehtuna väga kaunist tulemust.

Viimastel aastatel on kulmude püsimeigis muidugi just kulmukarvatehnika eriti populaarne. Selle tehnikaga väga hea tulemuse saavutamine nõuab meistrilt väga head koolitust, harjutamist, annet ja kogemust. Kulmukarvatehnika eesmärk on saavutada võimalikult naturaalse kulmu efekt – justkui oleks inimesel kauni kujuga tihedate kulmukarvadega kulmud. See tehnika sobib hästi neile, kelle on endal vähe kulmukarvu, kitsad kulmud või puuduvad kulmukarvad täiesti. Samuti tuleb märkida, et kulmukarvatehnika ei sobi hästi neile, kellel on rasune, suurepooriline või tugevalt armistunud nahk, sest sellises nahas ei joonistu kulmukarvad püsimeigiga selgelt ja teravalt välja ja tulemuseks on hägustumine.

Siinkohal oleks oluline põigata kõrvale sellise populaarse termini juurde nagu 3D-kulmud. Seda terminit kasutatakse peamiselt kulmukarvatehnika puhul, aga tegelikult on 3D-kulmud ka professionaalselt ja kunstniku käega tehtud hajustustehnikas kulmud.  3D viitab sellele, et kulmud näevad välja ruumilised ja loomulikud – kulmude tegemisel on kasutatud erinevaid värve ja nende tumedusastmeid, et saavutada vari kohtades, kuhu kulmul langeb vari ja heledus kohtades, kuhu langeb valgus. 3D-kulmukarvatehnika puhul joonistatakse igat karva erilise täpsusega, kasutades karva erinevates osades heledamat ja tumedamat värvipigmenti ja luues paksemaid ja peenemaid karvu. Samuti on 3D kulmukarvatehnika puhul oluline see, kuidas karvu joonistatakse – nende suund, kaarduvus, põimumine ja eelkõige see, et joonistatud karvad sulanduvad loomulikult oma karvade sisse. Eesmärk on loomuliku kulmukarva efekt. Samas tuleb mainida, et 3D-kulmud on sama lai mõiste nagu juuste värvimine.  Seda on võimalik teha väga algelisel tasemel ja tõelise kunstniku tasemel. Paraku kasutatakse «3D» mõistet sageli ka ilma reaalse 3D-kulmude loomise oskuseta.  Juhul kui öeldakse, et kasutatakse karvatehnikat, tähendab see igal juhul seda, et kulmukarvad joonistatakse ainult ühe värviga. 3D, realistlik kulmukarvatehnika» jmt tähendab üldjuhul mitmete värvitoonide kasutamist. Aasias on meistreid, kes väidavad tegevat ka 6D-kulmusid. See, kas tegemist on kaks korda loomulikumate kulmudega kui 3D, on igaühe enda otsustada.

Kõik eelpool räägitu puudutab kulmude püsimeigi tehnikaid ja meisterlikku tehnikate valdamist, aga kindlasti tuleb kulmude püsimeigi või microblading'u puhul meeles pidada, et kaunis kulmude kuju on äärmiselt oluline osa püsimeigi tegemisest, mistõttu tuleks eeljoonistusse väga tõsiselt ja kriitiliselt suhtuda. See, et kulmude kuju oleks joonistatud arvestades näo proportsioone, et kulmud avaksid silmad, raamiksid tõeliselt kaunilt su nägu ja oleksid sümmeetrilised, on püsimeigi tegemisel ülitähtis ja mitte igaüks ei oma selleks head silma ja teadmisi. Selles, et kulmusid visandatakse enne püsimeigi tegemist kuni tund aega, ei ole midagi imelikku. Pigem tasub olla väga valvas, kui seda tehakse 10 minutit. Samuti tasub meeles pidada, et teravate nurkadega, kõrge kaarega, väga kitsaks joonistatud kulmude ja tugevalt allapoole suunduvate ja ebaproportsionaalselt pikkade kulmu otstega eeljoonistusse tuleks samuti väga kriitiliselt suhtuda. 

Vaadates inimeste kulmusid, on selgelt näha, et loomulikud kulmud ei ole kunagi teravate nurkadega, konksu- või poolkaarekujulised, ülikitsad või sirgete kulmukarvadega. Paraku näen selliselt tehtud püsimeiki ka üsna tihti. Samuti tasub alati meeles pidada, et aastatega muutub ka meie nahk ja nii võivad mingil hetkel tugevalt allapoole suunaga tehtud püsimeigi kulmude otsad suunduda veel rohkem allapoole ja kulmudel ei ole noorendav, vaid vanemaks tegev efekt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles