Mida teha, et õnnetunne jääks kestma?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui sinu elus juhtub midagi head, kuidas sa sellele reageerid? Kas naudid õnnetunnet ja jagad teistega häid uudiseid? Kas elad oma mõtetes seda hetke üha uuesti ja uuesti läbi? Kui hästi sa oskad üldse positiivseid hetki nautida ja neid hoida?

Heade tunnete hoidmine on meie üldise heaolu jaoks väga tähtis, kuid paljud inimesed ei oska seda loomulikult teha. Näiteks need inimesed, kel on probleeme depressiooniga, võivad tunda, et õnnehetked kustuvad kiirelt nagu langevad tähed ega tekita pikaajalist head tunnet, kirjutab Psychology Today.

Wisconsini ülikooli teadlased tahtsid kindlaks teha, miks see nii on ja nad viisid läbi eksperimendi, mille käigus said osalejad väikese auhinna iga kord, kui nad vastasid arvamusmängus õigesti. Seejärel uuriti inimeste aju, et näha, mis seal toimub neil hetkedel, kui inimene sai auhinna ja kui sellest tulenev rõõmutunne hakkas hajuma. Selgus, et mõned inimesed suudavad teistest osavamalt õnnetundest kinni hoida ja seda nautida.

Kui ka sina oled täheldanud, et sa ei suuda häid hetki täielikult nautida ja need kipuvad kiirelt kaduma, kaalu järgmisi nõuandeid, mis aitavad õnnetunnet pikendada.

1. Pane tähele oma praegust õnnetunnet

Võta seda kui hetkes kohal olemist. Ära lase headel hetkedel mööda minna ilma, et sa pööraksid neile tähelepanu. Praegusel ajal võib olla keeruline seda teha, kuna me tegeleme pidevalt mitme asjaga korraga ega peatu selleks, et hinge tõmmata ja väärtustada seda, mis sul just nüüd olemas on.

2. Pane tähele oma endist ja tulevast õnnetunnet

Luba endal ilusaid hetki meenutada ja ela uuesti läbi momente, mil oled olnud tõeliselt õnnelik. Samuti mõtle positiivsetele asjadele, mis võivad sind ees oodata. 2005. aastal tehtud uuring tõestas, et inimesed, kes meenutasid kasvõi 10 minutit iga päev ilusaid hetki minevikust, olid õnnelikumad ja rahulolevamad. Tuleviku ootusärevust võib olla raskem treenida, kuna paljud inimesed on kogemustele tuginedes õppinud, et liiga palju ei tasu ka loota. Ent alati halvimaks valmistumine ei too su ellu küll ühtki head emotsiooni.

3. Jaga head

Kui tahad kellegagi rääkida negatiivsetest asjadest, siis on täiesti normaalne see, et otsid oma sõprade-tuttavate tuge, aga lähedastega tuleks jagada ka positiivseid asju. Teistega õnnelike hetkede jagamine muudab ka sind rõõmsamaks ja aitab õnnetunnet pikendada.

4. Alati ei pea sõnu kasutama

Tantsi, hüppa, naera. Positiivsete emotsioonide väljendamine füüsilisel moel aitab samuti õnnetunnet kinnistada ja tuletab sulle meelde, et see kõik toimub just nüüd ja praegu.

5. Võta arvesse ka oma iseloomu

Teadlased on tuvastanud, et A-tüüpi iseloomuga inimeste jaoks võib positiivsete hetkede hoidmine raskem olla, kuna nad on loomu poolest kiirustajad. Näiteks on kindlaks tehtud, et A-tüüpi inimesed ei oska oma puhkust nautida, vaid mõtlevad puhkuse ajal, kuidas saaks see väljasõit veel parem olla. 

6. Tööta oma enesehinnangu kallal

Mida rohkem rahul sa iseendaga oled, seda tõenäolisemalt oskad hinnata häid asju, mis su teele satuvad. Aga kui sul on madal enesehinnang, siis ilmselt ei oska sa õnnetunnet nautida, vaid annad selle kiirelt käest. Näiteks sulle võib tunduda, et sa polegi õnne väärt või et kui sa seda hetke teistega jagad, siis jääb mulje, et sa uhkustad oma saavutustega. 

7. Tuleta endale meelde kõike, mis on su elus hetkel hästi

Väga lihtne on takerduda vaid halbade asjade lõksu. Aga hoolimata sellest, kui halvasti mõni asi on, on su elus ilmselt ka neid asju, mis on väga hästi. Ära jäta neid tähelepanuta. Heade asjade tunnustamine aitab sul üha rohkem õnne oma ellu tuua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles