Soolalõhe kõrvale konjak? Miks ka mitte!

Britt Rosen
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konjakiõhtusöögil: Courvoisierˇ saadik Rebecca Asseline (vasakul) ja laulja Tanja Mihhailova.
Konjakiõhtusöögil: Courvoisierˇ saadik Rebecca Asseline (vasakul) ja laulja Tanja Mihhailova. Foto: Tanel Murd
  • Maitseseiklused konjaki, viski ja juustuga

Hinnalist konjakit ja väärikat viskit peetakse enamasti sellisteks jookideks, mida kaminatule valgel piiskhaaval niisama nautida. Uuemad trendituuled ei pea aga sugugi patuks neid kokteili sisse segada või toiduga paari panna.

Courvoisier’ konjakimaja võluv saadik Rebecca Asseline avaldas Tallinnas Tuljaku restoranis konjakiõhtusöögil kõneldes, et armastab mõnikord õhtuti pärast kurnavat päeva maiustada vägagi erilisel moel. Võtab tükikese sinihallitus- või hoopis Manchego lambapiimajuustu, külmutatud viinamarju ja sinna kõrvale pitsikese konjakit.

«Täpsemalt – oma konjakimaja VSOPd. See kõik maitseb kokku taevalikult,» kinnitab ta.

Kui meile on konjaki toiduga sobitamine veel üsna harjumatu, siis mujal maailmas armastavad maitsekütid sääraseid julgeid toiduseiklusi aina rohkem, muu hulgas ka mitmekäigulisi konjakiõhtusööke. Ei maksa siiski arvata, et kuldset jooki kummutatakse seal pokaalide kaupa, oo ei! Tegu on üksnes viisaka mekkimisega, kus meeli uusi maitsenüansse tabama ärgitatakse.  

Jah, tükike rammusat šokolaadi või kooki kohvi ja konjakiga kõlab siinmail tuttavalt. Ka nimetatud õhtusöögi magusroa, mustikase tiramisu kõrvale soovitab Asseline pruukida Courvoisier’ sametise tekstuuri, rikkaliku aroomibuketi ja brülee-

kreemiste nootidega XO (extra old) klassi konjakit, mis laagerdunud üle paarikümne aasta. Et aga nooremat, puuviljasemat-lillelisemat VS (very special) klassi konjakit võiks sobitada õrnsoolalõhega või et virsikuste ja röstitud mandli maitsevärvidega täidlane VSOP (very superior old pale) konjak istub hästi tallelihaga, oli publikule midagi uut. 

Konjakiga passivadki pigem rasvased toidud, näiteks pardi confit, foie gras ehk hanemaks, pasteedid, isegi toekamad pastaroad. Nende täidlane loomus pehmendab alkoholi maitset, muutes konjaki veelgi õrnemaks ja ümaramaks. Üllatus küll, kuid ka suši, suitsukala või mereandide, näiteks austrite või vähkidega võib konjak hästi sobida. Üle kõige armastavat see kullakarva jook aga seeni.  

Teiseks suurtrendiks maailmas on konjaki segamine kokteilidesse. Ehkki konjakikokteilid pole iseenesest midagi uut, elab neist lahedama loomuga pikkade jookide kultuur praegu jälle tõusuharjal.

Mõistagi, luksuslikumaid ja rariteetsemaid XO konjakeid pole mõtet neisse raisata – kuigi, andekad kokteilimeistrid teevad isegi seda. Seevastu noort VS konjakit võib jääga segujookides kasutada nii tooniku (nt Ginger Ale), limonaadi, mullivee kui ka puuviljamahlaga. Virsikumahlaga võiks klapp kokteilikoosluses olla iseäranis hea. Või siis sobib noor konjak hästi kokku värske virsikupüree, virsikulikööri ja bitteriga, klaasi ääristamas kaneel ja suhkur.

SIDECAR

Üks tuntumaid konjakikokteile, mis arvatavasti sündis esimese ilmasõja aegu Pariisis või Londonis. XO või VSOP konjakit pole sellesse mõtet segada, sest tsitruseliste maitse varjutab nende elegantse loomuse. Laimimahla asemel võib kasutada ka sidrunimahla.

•          2 osa VS konjakit

•          1 osa Grand Marnier apelsinilikööri

•          veidi värskelt pressitud laimimahla

•          purustatud jääd

Pane šeikerisse jää, lisa ülejäänud komponendid. Šeigi korralikult läbi ja paku šampanjaklaasist.

BELLE ÉPOQUE

Kokteili nimi vihjab Pariisi ekstravagantsele ja uuenduslikule kuldajastule, kui ehitati ka Eiffeli torn, mis ehib sellest sügisest uuenduskuuri läbinud Courvoisier’ karpi. 

•          2,5–4 ml Courvoisier VS konjakit

•          1 viil apelsini

•          pikenduseks Ginger Ale`i

•          purustatud jääd

Täida kõrge joogiklaas jääga, lisa apelsiniviil ning vala juurde ülejäänud komponendid, timmides koguseid oma maitse järgi. Sega läbi. Soovi korral kaunista apelsini- ja ingveriviiluga.

KOKTEILI KÕLBAB ISEGI LEIB

Ka viskit võib pakkuda juustu või šokolaadi kaaslaseks. Head on viskiga sinihallitusjuustud nagu Roquefort või Stilton, samuti Cheddar või suitsujuust. Kuid nagu Inglismaal, Aafrikas, Uus-Meremaal ja Indias trendibaare juhtinud inglane Tim Etherington-Judge Tallinnas baarmene koolitades ütles, lööb viski ka kokteilimaailmas laineid.

Maailmakuulsa baarmeni sõnul kasutatakse näiteks Sydneys moekokteilides üha rohkem Single Malt ehk ühelinnaseviskit. Üks Austraalia viskisõprade lemmikkokteile on praegu Blood and Sand – klassika, kus viski kohtub veriapelsinimahla, kirsibrändi ja vermutiga ning mille kuulsus algas samanimelisest 1922. aastal vändatud filmist.  

Kokteilinduse kodulinna New Yorgi baarides on aga järjest popim ameeriklaste endi Bourbon ehk burboonviski. Etherington-Judge peab seda ideaalseks legendaarse lõunaosariikidest pärit rohke jää ja värske mündiga kokteili Mint Julepi segamiseks. 

Trendipioneeri Londonit nimetades toob joviaalne ja hoogne inglane esile, et viski või ükskõik millise muu koostisaine asemel pannakse seal rõhku kokteili erilisele serveerimisele. Espresso Martini on üks säärastest elamusjookidest: rummist, vaarikasiirupist ja espressost koosnev kokteil valatakse kuiva jääga aurama pandud kannust kohvitassidesse. 

Eestlastel soovitab baarmen olla loominguline ja segada jookidesse ka kohalikke maitseid nagu peedi- või kapsamahl. Siinsest mustast leivast ja meie saunakirest inspireeritult mõtles ta aga välja saunalõhnalise erikokteili Sauna Martini. Selleks tuleks röstida paksem leivakäär ahjus või gaasipõletiga kuldpruuniks ja valada läbi leiva martiiniklaasi 6 cl Ketel One’i viina. Siis lisada õrnalt õlle värvi omandanud viinale 2 cl Benedictine’i taimelikööri ja ehtida klaas leivaviiluga.

BLOOD AND SAND

• 2 cl Talisker 10YO Single Malt viskit

• 2 cl De Kuyper kirsibrändit

• 2 cl Martini Rosso vermutit

• 2 cl värskelt pressitud (veri)apelsinimahla

• purustatud jääd

Pane šeikerisse jää, lisa teised koostisained ja šeigi läbi. Vala kokteiliklaasi.

MINT JULEP

• 4 cl Bulleit Bourbon viskit

• 4 cl ananassisiirupit (võimalusel omatehtud)

• 3 värske mündi lehte

• purustatud jääd

Kui eelistad omatehtud ananassisiirupit, võta üks osa ananassimahla ja üks osa suhkrut ning kuumuta madalal tulel siirupiks. Purusta kokteiliklaasis münt, lisa siirup, jää ja viski ning sega läbi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles