Eesti vanim tegevansambel saab 55-aastaseks

Verni Leivak
, Arteri toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ansambel Laine 2015. aastal.
Ansambel Laine 2015. aastal. Foto: Merle Lilje erakogu

Oli aasta 1960, mil Eesti Riikliku Filharmoonia juurde asutati naisansambel Laine ja selle kunstiliseks juhiks sai helilooja Gennadi Podelski. Sellest ajast saati käis Eesti NSV riiklikust esindusansamblist, mis esindas Eestit nii meil kui mujal, läbi kümneid lauljaid. Pajudele oli Laine otsekui kasvulava isikliku karjääri alustamiseks: Heidy Tamme, Anne Velli, Novella Hanson, Lagle Alpius, Kaja Kõlar… Nimekirja võiks jätkata.

Eriliseks tegid Laine esinemised eelkõige rahvalaulutöötlused, kuid 1970ndal hakati tegema ka estraadi- ja isegi diskomuusikat, 1960ndatest kuulus peale naislauljate ja pillimeeste ansambli koosseisu tantsupaar ning kindlasti ka meessolistid: Tõnis Mägi, Uno Loop, Oleg Melnik, Tarmo Pihlap ja muidugi Vello Orumets. Olgu märgitud, et 1960ndatel laulis Laine isegi koos Georg Otsaga.

Ja kuigi läinud sajandi 80ndate keskel muundus Laine sujuvalt Viru Trioks, tulid lauluhimulised naised ansamblina 1998. aastal taas kokku ning praegugi jätkatakse triona.

On aasta 1978. Ansamblist on lahkunud Vello Orumets, kes lõi oma saateansambli ERFIA, võttes endaga kaasa ka Laine pillimehi. Uueks meessolistiks sai Tõnis Mägi, kes lõi Laines kaasa aastatel 1978–1980.

Foto:
Foto: Foto: Merle Lilje erakogu

Pärast seda, kui Gennadi Podelski eelistas pühenduda heliloomingule ning loobus Laine kunstilisest juhtimisest, sai juhiks Raivo Dikson ning algas uus ajastu. See 1971. aastal tehtud pilt on märgilise tähendusega – selliseid nn paraadfotosid hakati tegema regulaarselt.

Vasakult Rudolf Seilman, Lea Vetter, Anne-Liis Selge, Kersti Naissoo, Viivi Laas, Katrin Kutševski, Anne Velli, Ants Laas, Vladimir Krieger, kükitab Oleg Melnik.

Foto:
Foto: Foto: Merle Lilje erakogu

Elagu disko! Soomest hangitud kostüümides, peas moekas sassoon (välja arvatud Merle Lilje, kelle juuksed võimaldavad siiani vaid Angela Davise soengustiili). Vasakult Silvi Juhanson, Lagle Alpius-Mäll, Viivi Laas, Merle Lilje, Lea Vetter.

Olulise sündmuse puhul – Laine sai Eesti NSV teenelise kollektiivi austava tiitli – toimus pidulik vastuvõtt. Keskel istub Eesti NSV ülemnõukogu presiidiumi esimees seltsimees Johannes Käbin. Vasakul tagareas Viktor Vaht, Ants Vähejaus, Raivo Dikson, Tõnis Mägi ja Heiki Tark, paremal Krista Grinbergs-Raigla, Merle Lilje, Johannes Käbin, Lagle Alpius-Mäll ja Lea Vetter. Aasta on 1980. Kõik peale Käbini suundusid hiljem pidutsema Gloria restorani.

Tartus esinedes kujunes 1970ndatel iga-aastaseks tavaks teha koos Vello Orumetsaga selline pilt, kus naised ümbritsevad solisti pärjana. Vasakult Silvi Juhanson, Merle Lilje, Lagle Alpius-Mäll, Lea Vetter ja Katrin Kutševski-Kalde.

Foto:
Foto: Foto: Merle Lilje erakogu

Igal aastal üritati Laine kontserdikava mitmekesistada. Kord tehti isegi plokk The Beatlesi lauludest. See pilt on aga jäädvustus klassikalisest operetikavast, mille laulud valis Raivo Dikson ja tantsud õpetas selgeks Inge Põder.

Foto:
Foto: Foto: Merle Lilje erakogu

Laine esindas Eestit nii vennalikes sotsialismi- kui ka vaenulikes kapitalismimaades. Eriti tihti külastati Ida-Saksamaad ja seal see diskoklassikasse kuuluva «Lõpulaulu» esitamise pilt tehtud ongi, esiplaanil Tõnis Mägi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles