Multifunktsionaalsed kotid teevad elu mugavaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannele Merik
Hannele Merik Foto: Erakogu

MERÏKH on elustiil – ajatut elegantsust ja multifunktsionaalsust pakkuv nahkkottide bränd. Kollektsioonis on kotte nii meestele kui naistele, mõned mudelid isegi lemmikloomadele. 

MERÏKH kaubamärk on algselt pärit Stockholmist, kuid on liikunud asutaja Hannele Merik’iga kaasa kõikidel tema reisidel üle maailma, alates Hispaaniast ning lõpetades Hiinaga, kus Hannele töötas mitme aasta jooksul moe ja tootmise valdkonnas. Täna asub brändi peakontor Tallinnas.

MERÏKH kaubamärgi asutaja ja disainer on eestlane Hannele Merik, kes on sündinud ja kasvanud Stockholmis. Esimene MERÏKH multikott loodi ja patenteeriti juba 2009. aastal.

Osta.ee moeblogi vestles Hannelega tema tegemistest õdusas kesklinna kohvikus. Hannele on palju reisinud, avatud silmaringiga ja särav naisterahvas. Kohvi ja koogi kõrvale räägiti MERÏKH brändist, Hiinas elamise perioodist, aga ka paljust muust. Eesti keel kõlab Hannele suus kuidagi eriti armsalt, võluva aktsendiga. 

Kuidas MERÏKH bränd alguse sai?

MERÏKH sai alguse aastal 2009, mil elasin Hispaanias. Kõik sai alguse ühel päeval kui jalutasin oma koera Lowo’ga. Idee tekkis puhtalt vajadusest – soovisin sel jalutuskäigul, et mul oleks kott, mille külge saaksin kinnitada Lowo rihma. Arendasin oma ideed ja lõin stiilse väikese koti, millele saab kinnitada lemmiklooma rihma jalgratta või vöö külge selliselt, et oleks võimalik maksimaalselt nautida jalutuskäiku või rattasõitu.

Esimese multifunktsionaalse MERÏKH koti õmblesin ise oma kodus oleva õmblusmasinaga. Kott leidis väga palju kasutust ning paljud küsisid, kust ma selle koti ostsin. Kuna poodides analoogseid kotte müügil polnud, siis mõistsin, et olen loonud midagi unikaalset. Patenteerisin toote ning tõin multifunktsionaalse koti turule. Täpselt samal ajal tehti mulle huvitav tööpakkumine Hispaania moefirma Blanco poolt. Töökoht ja elamine asusid aga hoopis Hiinas.  Pakkumine tundus põnev ning võtsin selle vastu.

Merikh Duffel kott
Merikh Duffel kott Foto: promo

Kellele on Sinu tootevalik suunatud?

Tootevalik on suunatud neile, kellele meeldib kvaliteet, unikaalsus ja ajatud klassikalised nahkkotid. MERÏKH kotid on mõeldud nii naistele kui meestele, paar mudelit on isegi lemmikloomadele.

Millised on lemmikloomadele mõeldud kotid, palun kirjelda!

Kollektsioonis on kaks mudelit, mis on lemmikloomadele suunatud nimega «Pet carrier». See on koera kandekott, mis võimaldab oma lemmikloomaga mugavalt ja elegantselt reisida. «Pet carrier» mõõdud on kohandatud ja sobilikud ka lennukiga reisimise jaoks. Koti sees on lisaks veel padi, mis on takjaribaga kinnitatud. See tagab lemmikloomale mugava olemise ning samuti on lemmiku omanikul kotti hõlpsam puhastada.

Sinu disainitud kotid on lihtsad, kuid multifunktsionaalsed. Millest lähtud kottide disainimisel ja tootmisel?

Brändi nišš on kvaliteetsed ja klassikalised kotid, mis on samas multifunktsionaalsed. Igaüks, kes MERÏKH kotte kannab, saab vastavalt vajadusele oma kotti ja selle välimust muuta.

Kus on MERÏKH viie aasta pärast?

Tänaseks päevaks oleme juba välisturgudel esindatud. Kuid kindlasti tahame kasvada ja suuremaid turge vallutada.

Merikh medium multibag
Merikh medium multibag Foto: promo

Hannele, Sa oled sündinud Rootsis, aga Su ema on eestlane. Kus Sa ennast paremini tunned, kas Rootsis või Eestis?

Olen sündinud ja kasvanud Stockholmis, ema on eestlane ja isa on soomlane. Olen väikesest peale käinud palju Tallinnas, kus elavad mu sugulased seega on minu südames mõlemad kohad. Olen väga palju reisinud, elanud, õppinud ja töötanud erinevates riikides. Kõik need kohad on minu jaoks erilised… Kodulinnaks jääb aga ikka Stockholm.

Lisaks Rootsile oled elanud Hispaanias ja Hiinas – mis tegemised ja toimetamised Sind nendesse riikidesse viisid?

Mulle on alati meeldinud reisimine ja uued väljakutsed. Nendesse kohtadesse tehti mulle tööpakkumised ja mina võtsin need vastu. Töötasin sisseostu ja tootmise valdkonnas, mida olen ka õppinud. Hiinas olin vastutav moeaksessuaaride toodangu eest ja Hispaanias tegelesin sporditoodete sisseostuga. Enne kui hispaania keele korralikult selgeks sain, töötasin ka kinnisvara valdkonnas. Olen loominguline ja põlen soovist teada saada, kuidas asju veel paremini teha. Sellest ajendatult otsustasin võtta paar disainikursust USA-s ja Hispaanias, mis on kasuks tulnud ka MERÏKH kottide loomisel.

Merikh mini multibag
Merikh mini multibag Foto: promo

Hiina on meie kultuurist väga kaugel – mis Sind seal võlus, mis Sind hämmastama pani?

Kogemust, mille Hiinast sain, ei vahetaks ma mitte millegi vastu. Hiinas on nii palju kultuuri, uskumatult ilus loodus ning väärikad ajaloolised kohad. Ajal kui seal elasin reisisin Hiinas ja Aasias palju ringi. Mis paneb hämmastama? See, kuidas seal inimesed elavad. See, kui palju seal tööd tehakse ja kuidas näeb välja nende igapäevaelu. Tavaline on vaatepilt, kus 4-liikmeline perekond sõidab ühe mopeedi peal, mopeedile on kinnitatud külge järelkäru, mis on omakorda asju täis kuhjatud. Neile meeldib välismaalastele «hello» öelda ja päris tihti ka juukseid katsuda ning pildistada. Nad on väga sõbralikud. Raskem on aga harjuda nende kommetega… näiteks järjekord on ainult selleks, et trügida üksteisest mööda, sülitamine ja krooksumine on täiesti tavaline tegevus, samuti pole igal pool tänavad just kõige puhtamad.

Seoses Hiinaga, kas meenub mõni naljakas seik või juhtum?

Ikka, neid on päris palju. Käisin palju väikestes kohades ja linnades. Istusin tehases läbirääkimistel, kui kuulsin, et uks tõmmati lahti. Keegi ei läinud välja ega tulnud sisse. Vaatasin ukse poole ja nägin, et keegi seisis ukse taga ja piilus mind. Tehase omanik oli helistanud oma vanaemale, et see saaks esimest korda välismaalast vaatama tulla.

Teine juhtum, mis kohe meenub toimus restoranis. Olime just valinud toidud ja hakkasime maksma, kui väike hiir jooksis üle meie kandikute ja sellel asuva toidu. Meie karjusime ehmatusest, aga restoranitöötajad lihtsalt naersid. Loomulikult tahtsime toitu vahetada, nemad ei saanud aru miks. Lõpuks pika selgitamise tulemusena saime uued portsjonid. «Hiire» toit ei läinud sugugi prügikasti, vaid see pandi ilusti vitriini tagasi, ootama järgmist klienti.

Nüüd elad Sa juba mitmendat aastat Eestis. Mis Sulle eestlaste juures meeldib?

Eestis on väga heal tasemel tehnoloogia ja väga palju loomingulisi inimesi. Eestlaste puhul mulle meeldib, et peetakse oma kokkulepetest ja lubatud aegadest kinni. Siin on palju lihtsam tegutseda ja asju ajada.

Milline Su argipäev välja näeb?

Disain, tootmine, müük, marketing, planeerimine, üritused, kohtumised jne…. Teisi asju saan ka anda üle toredale MERÏKH tiimile.

Millega oma vaba aega sisustad, millised hobid Sul on?

Mulle meeldib väga reisida ja näha uusi kohti ning tutvuda uute kultuuridega. Kuid meeldib ka snorgeldamine, matkamine jne.

Mis Su meele rõõmsaks teeb?

Uued kogemused, reisimine ja saavutused. Loomulikult meeldib mulle veeta aega oma lähedastega. Veel? Sport.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles