Miks hakkab trennis pistma ja kuidas seda ära hoida?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kas oled mõnusas trennituhinas tundnud, kuidas kõige valemal hetkel hakkab sul äkki pistma? Mis seda põhjustab ning kuidas seda vältida? 

«Enamasti pistab kas paremal või vasakul pool roidekaare all. Algajatel juhtub see tavaliselt 5–10 minutit pärast intensiivne liikumise algust,» ütleb Tartu Ülikooli spordibioloogia dotsent Jarek Mäestu. Algajatel seepärast, et organism pole harjunud koormusega, millega ta silmitsi seisab, ega oska sellega midagi peale hakata. Tõenäoliselt ei tunneta algaja treenija ka veel oma keha treeningul ega oska pistmist ennetada.

«Miks pistmistunne tekib, täpselt ei teatagi,» ütleb sporditeadlane, kuid kinnitab, et paljudel juhtudel on see seotud söömisega. Kõige tõenäolisemaks peab ta teooriat, et täis kõhuga treenides põhjustab pisteid diafragma ehk vahelihas. «Kui seedeorganid on seedimata toitu täis, on kõhuõõnes vähem ruumi ning ligamendid ja sidemed, mis on seotud seedeorganitega, suruvad vahelihasele,» selgitab Jarek Mäestu. Samuti arvatakse, et pistmist võib täis kõhuga põhjustada ka verevoolu ümbersuunamine seedeelunditest lihastesse, kus energiavajadus liikuma hakates hüppeliselt kasvab. Nii võib häiruda seedimisprotsess ning seetõttu tekivad pisted mõnes seedeelundis, näiteks maksas või põrnas.

Samas võivad pisted tekkida ka tühja kõhuga, kuid nad on ikka seotud seedeelundkonna ja diafragma vaheliste ligamentide ja sidemetega. Põhjuseks võib olla liiga intensiivne treeningu algus või näiteks jooksmisel ka liiga pinges kehaasend.

Kuidas vältida pisteid?

1. Enne trenni võta nälja korral vaid väike amps.

2. Kui sööd rasvast, valgu- või kiudaineterikast toitu, peaks söömise ja trenni vahel olema vähemalt kaks tundi. Samas on see individuaalne – alati ei sõltu pistmine toidu koostisest.

3. Ära joo gaseeritud jooke ja mahla 30–50 minutit enne trenni.

4. Tee enne sportimist soojendus, et keha saaks koormusega harjuda.

5. Hinga sügavalt ja õiges rütmis. Kui hingad pikalt sisse, siis sama pikalt peaksid ka välja hingama. Mida sügavamalt hingad välja, seda sügavamalt on vaja sisse hingata. Nii muutubki hingamine sügavaks. Oluline on ka, et hingamisrütm oleks kooskõlas sinu liikumisega.

Naistel pistab trennis sagedamini, sest nad kipuvad hingama väga pinnapealselt. Õige on hingata nii, et liigub rinnakorv, mitte niivõrd kõht. Kõige suurem viga on pingutuse ajal hinge kinnihoidmine.

SOS, kui pistab!

Kuna seedeelundid liiguvad kõhus kõige rohkem joostes, on see kõige levinum sportimisviis, mis põhjustab tervisesportlasel pisteid.

Kui joostes hakkab pistma, saad leevendust, kui

- aeglustad tempot,

- lood hingamisse rütmi, näiteks aeglaselt joostes tee ühe sissehingamise ajal 3–4 jooksusammu ja kiiremini joostes ühe sissehingamise ajal 2 jooksusammu, et hingamine klapiks jooksurütmiga, nii hakkad sügavamalt hingama ja pistmine annab järele,

- ajastad hingamise nii, et kui piste on paremal, hinga välja hetkel, kui vasak jalg puudutab maad, ja vastupidi,

- teed treeningusse pausi ja venitad end külgedele.

Artikkel ilmus esmakordselt Tervis Plussi veebruarinumbris. Vaata ka teisi tervise ja liikumisega seotud artikleid www.liigume.ee lehelt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles