Kust tasuks oma partnerit puudutada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui kohtud mõne võõra inimesega, kui lähedale sa teda endale lubad? Kas sa lased tal end puudutada ja kas sa puudutad ka teda? 

Oxfordi ja Aalto ülikoolide teadlased viisid koostöös läbi uuringu, mille raames küsitleti 1300 inimest Suurbritanniast, Soomest, Prantsusmaalt, Itaaliast ja Venemaalt. Eesmärgiks oli välja selgitada, kust kohast lubavad inimesed end puudutada, kirjutab YourTango.

Osalejatel paluti inimese keha kujutaval joonisel ära värvida need kehaosad, mida nemad lasevad teistel puudutada. Selgus, et mehed tunnevad vähem ebamugavust, kui neid puudutab võõras naine, see kehtib ka mehe privaatpiirkonna kohta. Aga kui meest peaks puudutama meessoost sõber või sugulane, siis valib mees rohkem, mis piirkonda antud inimene võiks puudutada.

Naised ei tunne end aga eriti mugavalt, kui neid peaks puudutama võõras meesterahvas, erandina toodi välja käed. Jooniste järgi võib öelda, et kui naist peaks puudutama sõber või sugulane, siis pole eriti vahet, millisest kehaosast on jutt. 

Aalto ülikooli teadlane Julia Suvilehto selgitas, et nende uuringust osutus, kuivõrd oluline on puudutamine erinevates sotsiaalsetes suhetes. Suvilehto sõnul märkasid nemad, et mida rohkem mõnu ühe või teise kehaosa puudutamine pakub, seda enam inimesed valivad, kellel nad lubavad end puudutada. 

Osalejate joonistelt tuli aga üheselt välja see, et kallima puudutuste vastu pole kellelgi midagi ja tema võib puudutada põhimõtteliselt igat kehaosa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles