Viis müüti malmpannide kohta purustatud

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malmpann
Malmpann Foto: SCANPIX

Soodsa hinnaga malmpann on hinnaline kööginõu, mis sobib suurepäraselt krõbedate toitude valmistamiseks. Malmpannil võib praadida liha ja kartuleid, aga ka näiteks pannipitsat. 

Kuna malmpanne kasutatakse nüüdisajal harvem, on nende õige hoolduse kohta liikvel mitmeid ekslikke õpetusi. Tippkokk J. Kenji López-Alt selgitab väljaandes Today, kuidas oma panni eest paremini hoolitseda, et see kestaks kaua ja oleks alati tippvormis. 

Müüt: malmpanni ei tohi pesta nõudepesuvahendiga

Räägitakse, et malmpanni ei tohi vahendiga pesta, sest see võib panni ära rikkuda. Eksperdi sõnul on see jabur hirmujutt, sest nii nagu ei kahjusta nõudepesuvahend plastanumaid, ei kahjusta see ka malmpanni. Muidugi ei tasu nõudepesuvahendiga liialdada, kuid kui toit on pannile kinni kuivanud, võib rahus vahendit kasutada, et jäätmed pannilt lahti saada.

Müüt: kinni kuivanud toidujäägid võib malmpannilt lahti leotada

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Kõigist nõudepesuvahenditest või puhastusvahenditest on malmpannile kahjulikum selle pikk leotamine vees. Kinnikärsanud toidutükkide eemaldamiseks vala pannile ohtralt jämesoola ja hõõru selle abil kas räti või pabersalvrätiga pann puhtaks. Kui sellest ei piisa, pese pann üle nõudepesuvahendiga. Loputa pann puhtaks, tõmba taimeõliga sisse ja aseta korraks kuuma. Tee seda kohe, kui toit on valmis ja ära jäta panni toidujääkidega kauaks seisma. 

Müüt: pannihooldus on suur töö

Selleks, et uus pann sisse töötada, soovitab López-Alt teha lihtsalt sellist toitu, mida teeksid ka tavaliselt. Alguses pann suurt hooldust ei vajagi. Pärast praadimist tee nii, nagu eelmises punktis õpetatud: loputa pann puhtaks ja kui vaja, kasuta ka nõudepesuvahendit. Kuivamiseks võid jätta

panni veidikeseks tulele. Seejärel hõõru pabersalvrätiku abil pann õliga sisse ja jäta see veel veidikeseks sooja. Ongi kõik. 

Müüt: malmpann soojeneb ühtlaselt, seetõttu ei vaja see eelkuumutamist

Paraku pole see tihtipeale tõsi ja malmpann vajab hoopis pikemat eelkuumutamist kui kerged pannid. Selleks, et pann ei praeks ebaühtlaselt, tuleb seda enne kasutamist tulel hoida umbes 10 minutit ja aegajalt tulel ümber tõsta. Teiselt poolt hoiab malmpann kuumust paremini kinni ja kui toiduvalmistamise ajal lisada uut toitu peale, ei jahtu see kohe maha. Tänu sellele ongi malmpannil praetud liha nii hea, sest pann püsib ülikuumana kogu küpsetamise aja. 

Müüt: malmpannil ei tohi kasutada metallriistu

Metallist köögiriistade kasutamine ei riku panni seni, kuni nendega just meelega panni ei kriibita. Malm on väga vastupidav ja metallriistad seda nii kergesti ei lõhu. Vanas talumajas võib olla ligi sajaaastaseid malmpanne, mida saab kasutada veel praegugi. Malmpanni saab rikkuda vaid kahel moel: kui seda ei õlitata sisse pärast pesemist ja kui see asetatakse väga kuumana külma vett, mille tagajärjel tekivad panni praod. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles