Üks asi köögikapil, mis võib olla ülekaalulisuse põhjuseks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ajakirjas Health Education and Behavior avaldatud uuringust selgus, et need naised, kelle köögikapil oli hommikusöögihelveste karp, kaalusid peaaegu 10 kilogrammi rohkem naistest, kelle köögis polnud sellised toiduained nähtaval kohal.

Uuringu jaoks vaatlesid teadlased pilte enam kui 200 köögist, mis kuulusid peredele, kus kasvas vähemalt kaks alaealist last. Seejärel analüüsiti selles kodus elavate naiste pikkust ja kehakaalu, kirjutab Women’s Health Magazine.

Samast uuringust selgus seegi, et kehakaalu võib mõjutada näiteks nähtaval kohal olev limonaad. Naised, kelle kodudes olid limonaadipurgid või –pudelid nähtaval kohal, kaalusid umbes kümme kilo rohkem kui need, kel polnud köögis limonaadi või see oli silma alt ära pandud. Teisest küljest on kindlaks tehtud, et kui soovid kaalust alla võtta, pane köögikapile kauss värskete puuviljadega.

Värske uuringu autor Brian Wansink sõnas, et asi on toidu nägemises: «Sööme seda, mida näeme.» Wansink tunnistas, et tema jaoks tuli see üllatusena, et hommikusöögihelbed on seotud üsna suure kaalutõusuga. Arvatakse, et need on hommikusöögiks tervislikum valik, kui need tegelikult on. Ta märkis, et kui süüa neid magustatud helbeid vahepaladena, siis saab keha rohkem kilokaloreid, kui ta tegelikult vajaks. Tee hommikul tervislikumaid valikuid ja ürita ka lapsele pakkuda midagi muud peale hommikusöögihelveste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles