Kas suur sugutung on õnnistus või hoopis needus?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Näitleja Marlon Brando on üks näitlejatest, kes omal ajal tunnistas, et tema sugutung on kontrollimatult suur. Avalikkuse eest varjatud videosalvestuses ütles mees, et tema huvi seksi vastu on lausa nii suur, et ta on naistele kui «elajas». 

Marlon Brando (Topfoto)
Marlon Brando (Topfoto) Foto: The Legacy Collection/©United Archives / Topfoto

Brandol oli abielus kolm korda ja tal on kokku lausa 16 last. Lisaks abieludele oli mehel ka palju kõrvalsuhteid. Omal ajal oli Brando Hollywoodis üks kuumemaid nimesid, sest sel ajal olid temasugused machomehed kõrges hinnas. Tänu sellele anti talle suuresti andeks ka tema mitmed suhted, kuid mees ise polnud enda vastu nii leebe. Tal oli kõrge libiido, kuid ta polnud rahul sellega, et tal oli nii palju suhteid, kirjutab Daily Mail.

Mõnes mõttes võib ju tunduda, et kui inimene seksib palju, siis on tema elu väga huvitav ja ta on alati rahuldatud. Kõrge libiidoga inimesi nähakse atraktiivsete, seltskondlike, karismaatiliste ja enesekindlatena. Miks see nii on? Kas suur sugutung on tõesti õnnistus, millega tasub uhkustada või hoopis needus? Seksuaalterapeut Tracey Cox uuris meestelt ja naistelt, mida nemad sellest arvavad.

  • Tekib tunne, et sa ei suuda oma seksuaalsust kontrollida

Kui su sugutung on «normaalne», siis sa tunned seksi vastu huvi, ent sa suudad tegeleda ka teiste asjadega ega mõtle kogu aeg vahekorrale. Kõrge libiidoga inimesed aga tunnistavad, et neil pole alati võimu seda teha. «Mul on terve elu olnud väga kõrge libiido ja see on mulle parajalt pahandusi toonud,» sõnas üks 50. eluaastates mees. «Ühel hommikul ärgates taipasin, et mu libiido on lõpuks ometi langenud. Ilmselt on asi selles, et ma olen vanemaks saanud. Ma tundsin suurt kergendust. Ma ei tunne sellest puudust.»

Intensiivse kiretunde tõttu võivad ka kõige meeldivamad, targemad ja moraalsemad inimesed langetada otsuseid, mis teevad haiget neile ning nende lähedastele. Loomulikult on võimalik sugutungi kontrollida, ka siis, kui see on väga suur ja tugev. Ent seda pole Coxi hinnangul tingimata lihtne teha.

Üks 32-aastane naine tunnistas, et on teadlikult vallaliseks jäänud, sest tal on raske oma sugutungi kontrollida. «Seksiisu – eriti juhul, kui tegemist on uue partneriga – on niivõrd suur, et seda ei saa vältida. Ma ei mõtle, kas peaksin selle tunde ajel tegutsema või mitte. Mul on tunne, et mul pole valikut,» sõnas naine. 

Cox küsis temalt selle peale, et äkki on see tunne niivõrd hea, et naine lihtsalt ei taha sellele vastu võidelda. «Ma pole seksisõltlane, seega jah, ma saaksin seda soovi korral kontrollida. Aga ma ei taha. Seks on minu jaoks väga-väga oluline, ma pole valmis sellest loobuda. Hilisemas vanuses saan rahulikumalt võtta.» Naine lisas, et tema jaoks pole see probleem, kuid ta peab lihtsalt vallaliseks jääma, sest varasemates suhetes on ta kallimaid petnud ega taha enam teistele haiget teha.

  • Võid ilma jääda neist, keda armastad

Üks 41-aastane naine sõnas, et ta on seda ise kogenud ja kuulnud ka teistelt, et kõrge sugutungi korral ei ihka inimene palju seksida, ta soovib voodis olla ka paljude erinevate voodikaaslastega. «Ma olin alguses oma abikaasale truu. Saime lapse ja olin temaga kodus, aga pärast emapuhkust tööle tagasi minnes olin uuesti nägusate meeste seltskonnas ega suutnud kiusatusele vastu panna,» rääkis naine, kes on nüüd abikaasast lahutamas, kuigi ta ei soovinud kunagi oma mehest ilma jääda.

  • Korvi saada pole kuigi meeldiv

Osa kõrge libiidoga inimestest tegeleb oma «probleemiga» petmise teel, mida teevad aga need, kes ei soovi kõrvalsuhet luua ega partnerit petta? Erinev sugutung ei muuda paarisuhet just kuigi lihtsaks: üks partneritest tunneb, et teda ahistatakse, samas kui teisel võib tekkida tunne, et ta on ebameeldiv seksikoletis. 

33-aastane mees tunnistas, et see pole sugugi hea tunne, kui üritad oma naist voodisse meelitada, ent tema näol on vaid vastumeelsus. «Mul on olnud suhteid, kus naised on alguses minuga üritanud tempot hoida, kuid ajapikku on nende sugutung langenud, ent minu oma mitte. Kui see hetk kätte jõuab, siis see on väga laastav,» ütles mees ja tunnistas, et ta armastab oma naist, kuid praegune olukord on tema jaoks kohutav. «Ta ei taha tunda, et ta ei saa mulle rahuldust pakkuda, aga kui ta seksib minuga vastumeelselt, siis see ei tekita minus ka head tunnet.»

  • Naise jaoks võib see olla eriti ebamugav

Coxi sõnul esineb kõrget libiidot nii meestel kui naistel, ent naised kannatavad sellepärast võib-olla rohkem. Asi võib olla selles, et mehe jaoks tekitab piinlikkust see, kui ta ei suuda oma naisega ühtlases tempos liikuda. «Minu partner ütles mulle, et ma olen lits, kuna ma tahan liiga palju seksida,» lausus üks naine. «Minu abikaasa ostis mulle vibraatori ja ütles, et ma jätaks teda rahule,» sõnas teine. «Mees ütles, et ma olen liiga palks ja sellepärast ei soovi ta minuga nii palju seksida,» tunnistas kolmas. Need on kõigest mõned valusad kommentaarid, mida naised on pidanud meeste suust kuulma. 

«Korvisaamine on naise jaoks isegi hullem kui mehele, kuna usutakse, et mehed on valmis igal ajal seksima ega hooli isegi sellest, milline naine välja näeb,» kirjutas 27-aastane naine Coxile vastuseks. «Kui ma olen oma välimusega vaeva näinud, uue pesu soetanud ja partner keeldub minuga seksimast, siis see annab kõva hoobi mu enesehinnangule. See tekitab tunde, et ta ei taha mind üldse. Ma tunnen end koledana ja mulle teeb haiget see, et ta ei soovi minuga vahekorras olla.»

Kuidas elada kõrge sugutungiga

  1. Leia enda kõrvale inimene, kel oleks sinuga võrdne sugutung. Sel viisil on lihtsam kallimale truu olla, kuna sa ei pea otsima rahuldust suhtest väljapoolt. 
  2. Ka tähelepanu mujale juhtimisest on abi. Cox soovitas sellesse suhtuda samamoodi, nagu suitsetamisest loobumisse: kui sul tekib tahtmine seda teha, tee midagi muud füüsilist. Mine jalutama või jooksma.
  3. Õpi, kuidas end ise rahuldada. Sooloseks on väga terve moodus oma ihade rahuldamiseks ja erinevate libiidode tasakaalustamiseks. 
  4. Harrasta turvaseksi. Kui sinu seksuaalelu on selline, et sa oled vahekorras paljude erinevate inimestega, kaitse teisi ja ennast ning kasuta alati kondoomi. 
  5. Ära valeta selleks, et seksi saada. Kui tunned, et asi on kontrolli alt väljumas, otsi abi. Sugutungi on võimalik kontrollida, ent inimesel peab olema tahtmine seda teha. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles