Toitumisnõustaja soovitab: lase laps kööki kokkama!

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro/ScanPix

Rimi toitumisnõustaja Katri Merisalu sõnul on paljudel lastel tekkinud vale arusaam sellest, milline on tervislik ja kõhtu täitev toidukord. Korrapäratu söömine ja ebatervislik toit põhjustab lastele mitmeid tervisehädasid nagu tähelepanuhäireid ja käitumisprobleeme, tõsisematel juhtudel ülekaalulisust ja rasvumist.

Katri Merisalu kinnitusel on rasvumine tõsine probleem, mis võib põhjustada kõrget vererõhku, vähki, diabeeti ja mõjuda negatiivselt ka vaimsele ning emotsionaalsele tervisele. «Ülekaalulistel ja rasvunud lastel võib tekkida samuti toitainete puudus, takistades niimoodi lapse arengut ja lõppedes mõnikord tõsisemate pöördumatute haigustega teisme- või täiskasvanueas. Ülekaalulistel ja rasvunud lastel on tihti probleeme madala enesehinnanguga ja nad võivad langeda toitumishäirete küüsi, mille tagajärgede ravimine on kordi keerulisem kui lapse suunamine tervisliku toiduvaliku ja eluviiside juurde juba varases lapsepõlves,» rääkis Katri Merisalu. 

«Tänapäeval on lapsed juba maast madalast harjunud maiustuste, magusate gaseeritud jookide, krõpsude ja muu kiirtoiduga, mis kõik on kahjuks lapsele suupärased ja maitsevad hästi,» sõnas Katri Merisalu. «Sageli võib lapse koolikotist leida krõpse ja energiajoogi, mis «aitavad» pika koolipäeva vastu pidada. Siinkohal kutsungi lapsevanemaid rohkem kontrollima, mida nende lapsed päeva jooksul söövad ning tulema ka ise appi tervislike vahepalade väljamõtlemisel, mis oleksid maitsvad ning lihtsad koolis näksida.»

«Üks lihtsamaid viise tuua laps tervisliku toidu juurde on kokata koos lapsega – minge koos poodi ning las laps valib talle meelepärased puu- ja köögiviljad, millest teha salateid pearoa juurde või võtta lihtsalt tervislikuks vahepalaks. Samuti aitab palju kaasa terve perega veedetud aeg toidu valmistamisel ja õhtusöögi ajal perega koos söömine. Endale meeldivate salatite hakkimise, segamise ning maitsestamisega saavad koolilapsed kenasti hakkama,» rääkis Katri Merisalu. «Ise tehtud salat on hoopis maitsvam ning kindlasti valmistab lastele rõõmu midagi oma kätega valmistada. Siinkohal ei tohi unustada, et väga oluline on vanema tunnustus ja kiitus!»

«Lastele on väga meelt mööda ka kõiksugu küpsetamised – taignarulliga möllamine ning see tunne, kui  saab ise käe taigna sisse pista. Kes siis poleks lapsena taigna maitsmisest rõõmu tundnud või sulašokolaadist sõrmi puhtaks limpsinud! Lapsed tunnevad huvi tervisliku toidu vastu, kui ka vanemad peavad tähtsaks tervislikult toituda,» lisas Katri Merisalu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles