Kolm asja, mida on õnnelikuks eluks vaja

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Igaüks meist otsib õnne. Austraalias tehtud uuringust selgus, et õnnelikuks eluks on vaja kolme asja: häid suhteid, majanduslikku kindlustunnet ja eesmärke.

Uuringu teinud teadlased selgitasid, et heaolu nimel on just need kolm asja elus olulised; neid nimetatakse lausa «õnnetunde kuldseks kolmnurgaks». Üksikult pole ükski neist asjadest õnne jaoks piisav, aga kui nende kolme asja vahel leida õige tasakaal, siis muutub elu palju õnnelikumaks, kirjutab Daily Mail.

Ent Deakini ülikooli emeriitprofessor Robert Cummins tõstis neist kolmest asja esile just head suhted ja eesmärgid: «Madalama sissetulekuga inimesed võivad siiski õnnelikud olla, kui neil on head suhted lähedastega ja kui neil on elus kindlad eesmärgid.»

Teadlased täpsustasid, et head suhted ei viita tingimata armusuhetele, pigem tähendab see usalduslikke ja tugevaid suhteid teistega. Õnnetunde hoidmiseks tuleks oma suhete eest hoolt kanda, näiteks on kindlaks tehtud, et abielupaarid on oma eluga reeglina väga rahul. Lahutatud, lahkumineku üle elanud või vallalised inimesed pole tavaliselt niivõrd rahulolevad. Samas tuleb märkida, et ka inimese vanus on oluline: vanemas eas lesed ja nooremas eas vallalised on teistest samasse kategooriasse kuuluvatest inimestest õnnelikumad.

Raha on otseselt heaolutundega seotud, kuna heaolutunne kipub kasvama seoses sissetuleku suurenemisega. Madalama sissetulekuga inimesed võivad tunda, et nad ei suuda oma rahaasju kontrollida ja see tekitab rahulolematust. Teadlased märkisid, et inimene ei pea teenima sugugi suuri summasid selleks, et õnnelik olla, oluline on see, et ta ise oleks oma sissetulekuga rahul.

Eesmärgid on aga need, mis meie elule tõelise mõtte annavad. Pole tähtis, millised eesmärgid inimesel on või millega on need seotud. Mõne inimese jaoks on eesmärgid seotud tööga, kuid sel juhul oleks tähtis märgata, et töö peab pakkuma enamat kui ainult majanduslikku kindlustatust. See peab pakkuma midagi hingele ja suurendada rahulolutunnet. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles