Reinsalu: emapension oleks õiglane kõigi vanusegruppide suhtes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emapensionist võidaks nii noorem kui vanem generatsioon.
Emapensionist võidaks nii noorem kui vanem generatsioon. Foto: SCANPIX

Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Urmas Reinsalu põhjendas eelmisel nädalal välja käidud emapensioni ideed sooviga tagada õiglane toetus nii tänastele, kui homsetele pensionäridele ning väärtustada emade tööd.

«Põhiküsimus seisneb selles – kas emaks olemine on tõsine töö?» rõhutas Reinsalu ning lisas, et tema usub, et kõik emad peaksid saama väärilist pensionilisa.

Peale 1999. aastat ei lisata enam lapse eest ühele vanemale kahte staažiaastat, mis sisuliselt tähendab, et peale Eesti taasiseseisvumist sündinud laste pealt vanemad lisapensionit ei saa.

Reinsalu sõnul on sündimuskäitumine aga teaduslike uuringute järgi otseselt seotud pensionilisadega ning seetõttu võidaks emapensionist kogu rahvastik.

Samuti oleks tema sõnul kõigi vanusegruppide suhtes õiglane maksta lapsed üles kasvatanud emadele pensionieas lisatoetust, kuna kõik noored saavad kunagi eakateks, kelle toetuse omakorda nende lapsed tagavad.

Pensionilisa saaks lapse isa teatud juhtudel, mis seaduses ette nähakse, lisas Reinsalu. «Kui mingil põhjusel peaks lapse üles kasvatama isa - kui näiteks emalt võetakse hooldusõigus -, siis peaks pensonilisa loomulikult kohalduma mehele.»

Seega peaks Reinsalu hinnangul tulevikus vähemalt üks lapsevanem saama pensionilisa, mille suurus olenevalt laste arvust samuti aruteluks on võetud.

Igal juhul on tema sõnul vajalik, et Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) seaks emapensioni kehtestamise eest võitlemise üheks põhieesmärgiks. Emapension kohalduks koigile pensionäridele, olles pensionilisana seotud laste arvuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles