Miks juuksed välja langevad ja kuidas neid hooldada?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kindlasti oled tähele pannud, et vahel jääb juukseharja külge või ummistab äravoolu tavapärasest rohkem juuksekarvu. Kui selline olukord püsib pikemalt või muutub eriti häirivaks, tuleks välja uurida, mis võib olla juuste väljalangemise põhjus ning lisaks tagajärgede leevendamisele püüda vältida probleemi taastekkimist.

Juuste väljalangemine ei ole ainult esteetiline probleem, vaid viitab tihti inimese organismi nõrgenemisele ja halvimal juhul haigestumisele või peatsele haiguse tekkele. Enamasti on põhjuseks mitme teguri koosmõju, mille tulemusena on häiritud juuksejuurte rakkude areng, kirjutavad Hairlooki ilusalongi juuksurid Mari Peeters ja Mirjam Sõstra.

Miks juuksed välja langevad?

Juuste väljalangemist ja nõrgaks muutumist võivad mõjutada väga paljud tegurid alates pärilikkusest lõpetades valede hooldusvahenditega.

Stress on tänapäeval üks levinumatest juuste väljalangemise põhjustajatest. Stressist tulenevate probleemide lahendus on lihtne – vältida stressi, ärritust ja muresid. Kerge öelda, aga raske teha, eks ole.

Toitumine. Nii, nagu meie organismi üldises heaolus, on ka juuste tervises toitumisel oluline roll. Ebaõige dieet võib lisaks kaalunumbri suurendamisele muuta ka juuksed nõrgaks ja tuhmiks. Vaata, et toidulaual oleks võimalikult palju värskeid ja töötlemata toiduaineid ning pööra lisatähelepanu sellele, et saaksid piisavas koguses rauda ja vitamiine. Väldi liigset suhkrut, suhkruasendajaid ja praetud toite. Ka ekstreemsed dieedid, mis jätavad menüüst välja suured toiduainetegrupid, võivad mõjuda juustele kahjulikult.

Haigused ja ravimid. Haiguse või mõne suurema operatsiooni ajal ning järgselt on organism nõrgenenud ja ka juuste väljalangemine võib suureneda. Samuti võivad juuste elujõulisusele halvasti mõjuda ravimid, nt antibiootikumid, verevedeldajad ja südamerohud, aga ka sellised ravimid, mida esmajoones ei kahtlustaks, nt antibeebipillid, antidepressandid ja liiga suurtes kogustes vitamiinid ning mikroelemendid.

Hormonaalsed muutused. Kui organismis tekib hormonaalne häire, võib tagajärjeks olla juuksejuurte nõrgenemine ja juuste väljalangemine. Sagedasemad põhjused on kilpnäärmehaigused ja suguhormoonide tasakaalu häired.

Rasedus ja sünnitus. Tavaliselt raseduse ajal juuksekasv kiireneb, kuid rasedusperioodi lõpus või pärast sünnitust võid märgata, et Sinu juukseid langeb tavapärasest rohkem välja. See möödub enamasti mõne kuuga.

Peanaha haigused. Psoriaas, seenhaigused, dermatiit ja seborroiline nahapõletik, mille kergemat vormi tunneme kõõmana. Psoriaas, dermatiit ja seenhaigused vajavad kindlasti suunatud ravi, kõõma puhul leiab enamasti lahenduse ka professionaalsest või apteegikosmeetikast.

Suitsetamine mõjutab vereringet ning põhjustab juuksekarva nääpsude verevarustuse halvenemist ning seeläbi juuste nõrgenemist.

Ületöötlemine. Väldi juuste liigset töötlemist hooldus- ja viimistlusvahenditega ning igapäevast juuste föönitamist ja sirgestamist/koolutamist. Vali juuksehoolduseks õrnad professionaalsed tooted ning vaheta neid vajadusel mõne aja tagant. Ära kasuta säilivustähtaega ületanud tooteid.

Kõige ekstreemsem juuste väljalangemise vorm on kiilaspäisus. Kiilaspäisus esineb umbes 70 protsendil meestel ja 40 protsendil naistel teatud ikka jõudes ning on seotud hormonaalsete eripärade ja muutustega. Osaline ehk koldeline kiilaspäisus võib tekkida ka täiesti tervetel noortel inimestel sõltumata soost ning selle põhjused pole tänaseni päris selged. Koldelise kiilaspäisuse puhul langevad juuksed välja väiksemate piirkondade kaupa ning umbes 90 protsendil juhtudest kasvavad juuksed ise teatud aja pärast nendele aladele tagasi. Kui märkad kohati nähtavat juuste hõrenemist või paigutisi kiilanevaid laike, pöördu murega kindlasti juuksuri poole, kes saab Sind suunata vastava spetsialisti juurde või soovitada tooteid, mis probleemi leevendavad.

Milliseid hooldusvahendeid kasutada?

Et juuksed püsiksid kaua kaunid ja elujõulised ning peanahk puhas ja probleemidevaba, soovitame suurte selvekaupluste lettidel olevatele juuksehooldusvahenditele eelistada professionaalseid tooteid, mis on nahale ja juustele õrnemad ning sisaldavad kvaliteetseid ja hoolikalt testitud koostisosi.

Kuigi profijuuksevärvid on peanahale kaugelt ohutumad kui poejuuksevärvid, soovitame ka nende puhul eelnevalt teha tundlikkuse test. Kui otsustad uue juuksevärvibrändi või tooni kasuks, võivad värvis sisalduvad ained sinu peanahaga reageerida ootamatult ning test aitab ennetada allergiat ja nahaärritust.

Kord nädalas võiks kasutada sügavpuhastavat šampooni, mis puhastab juuksed ja peanaha põhjalikult kogunenud hooldusvahendite jääkidest ja mustusest ning soodustab seeläbi uute tervete juuksekarvade kasvu.

Et vältida juuste väljalangemist, tuleks vältida ka kõõma. Kõõmaprobleemide korral leiab abi professionaalsetest šampoonidest ja seerumitest, mis tuleks valida vastavalt sinu juuksetüübile.

Šampoonide ja seerumite mõju aitab tugevdada mõnus peamassaaž, mis aitab seerumitel imenduda ning turgutab peanaha vereringet.

Loe Hairlooki blogist täpsemalt, milliseid tooteid tasuks juuste väljalangemise puhul kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles