Sünnitusjärgne depressioon – kuidas aru saada, et vajad abi?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Näitlejanna Hayden Panettiere läks mõni päev tagasi sünnitusjärgse depressiooni tõttu ravile. 26-aastane Panettiere sünnitas oma esimese lapse, tütre Kaya, eelmise aasta detsembris. Naine on intervjuudes tunnistanud, et sünnitusjärgne depressioon on väga hirmutav ja valus ning naised vajavad sel ajal palju tuge.

Joanne Morton, kes töötab sünnitusjärgse depressiooni tugiasutuses, ütles, et iga ema, kes arvab, et tal võib olla sünnitusjärgne depressioon, peaks kiiremas korras kellegagi sellest rääkima. Sünnitusjärgset depressiooni võib esineda aasta jooksul pärast sünnitust, kirjutab Huff Post.

Mortoni sõnul ei mõista paljud inimesed, mis sünnitusjärgne depressioon üldse on. «Arvatakse, et sünnitusjärgne depressioon on see, kui ema ei saa või ei taha oma lapse eest hoolitseda, kuid see pole tõsi. Mida kiiremini naine abi leiab, seda kiiremini saab ta sellest üle,» märkis Morton.

Ta tõi välja mõned märgid, mida tasuks jälgida: nutmine, söögiisu kõikumine (naine sööb tavapärasest rohkem või tal puudub isu), masendus, lootusetuse tunne, kurbus. Olulisteks märkideks on ka see, kui ema kogeb pärast sünnitust suuremat ärevust või paanikahoogusid, kui ta muretseb kogu aeg enda ja oma lapse tervise pärast. 

Morton lausus, et ka muutused magamise osas võivad viidata depressioonile – kui ema näiteks pole suuteline uinuma või kui ta on väsinud hoolimata sellest, et magas väga kaua. Ka luupainajad, rahutus ja meeleolu kõikumine võivad olla sünnitusjärgse depressiooni sümptomiteks, kuigi Mortoni sõnul võib neid sümptomeid olla veel palju rohkem.

Rachael Jones, kes esindab samuti üht naistele depressiooni korral tuge pakkuvat ühendust, sõnas, et motivatsiooni puudumine, raskused keskendumisel, süütunne ja kasutu tunne võivad samuti viidata depressioonile. Ka Jones ütles, et kui naine tunneb, et tal on raskusi toimetulekuga või ta tunneb, et midagi on korrast ära, tuleks pöörduda arsti poole. 

Septembrikuus ütles Panettiere ühes telesaates, et sünnitusjärgsest depressioonist tuleks rohkem rääkida. «Seda teemat ei mõisteta. Paljud arvavad, et see on väljamõeldis või et asi on hormoonides,» sõnas ta ja lisas, et tegelikult pole naisel endal võimalik seda olukorda kontrollida. Panettiere nentis, et kui talle rääkis keegi sünnitusjärgsest depressioonist, tekkis tal tunne, et see tähendab negatiivseid tundeid oma lapse suhtes ja võib-olla isegi soovi lapsele haiget teha. Naise sõnul pole tema aga midagi sellist ise kogenud. 

Sünnitusjärgset depressiooni ravitakse tavaliselt teraapia ja ravimite abil. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles