Leiti veel üks põhjus, miks punase veini joomine on kasulik

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mõõdukalt tarbides ei ole punase veini joomine tervisele kahjulik, hoopis vastupidi. Uus uuring näitab, et see võib eriti kasulikuks osutuda teise tüübi diabeedi põdejatele, sest punase veini joomine aitab hoida kolesteroolitaset kontrolli all ja parandada südame tervist. 

Uuringu katsealusteks oli 224 teise tüübi diabeedi patsienti, kelle haigus on kontrolli all ning kellel on kõrgem risk südameveresoonkonnahaigusteks ja madalam «hea» kolesterooli ehk HDL-kolesterooli tase, vahendab Time. Patsientide vanus jäi 40 ja 75 vahele ning enne eksperimenti tehti kindlaks, et neil pole kalduvust alkoholi kuritarvitada.

Katses osalejad pidid jooma kahe aasta jooksul igal õhtul toidu kõrvale kas 150 ml mineraalvett, kuiva valget veini või kuiva punast veini. Lisaks järgisid nad Vahemere dieeti.

Uuringu lõpus selgus, et kolme grupi maksatalitluses või vererõhus ei esinenud silmatorkavaid erinevusi. Seevastu punase veini joojad olid ainsad, kelle kardiometaboolne risk vähenes. Lisaks selgus, et punase veini joojate «hea» kolesterooli tase tõusis ning üldine kolesteroolitase langes. Ka väitsid kõik punase veini joojad, et katse ajal paranes nende uni. 

Kuigi valge veini joojatel paranes veidi glükeemiline kontroll, oli kahe erineva veini joomise tagajärg selge näitaja, et veini kasulikkuse põhjus ei seisne alkoholis. Punase veini teevad kasulikuks fenoolid, mida on selles seitse korda rohkem kui valges veinis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles