Miks on diabeet naiste puhul eriti ohtlik?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Üks kümnest ameerika naisest põeb diabeeti - kroonilist haigust, mis põhjustab iga aasta rohkem surmajuhtumeid kui rinnavähk ja aids kokku. Siiski ei pea enamik ameeriklastest diabeeti kuigi tõsiseks haiguseks, kirjutab lifescript.com.

Kas oled ülekaaluline ega viitsi trenni teha? Või diagnoositi sul lapseootuse ajal rasedusaegne diabeet?

Kui vastasid ühele neist küsimustest jaatavalt, ohustab sind teistest enam diabeeti haigestumine, mis omakorda tõstab südamehaiguste, neerupuudulikkuse ja muude tõvede riski.

Naiste puhul seostub diabeet veelgi enamate probleemidega kui meestel. Nimelt suurendab see raseduskomplikatsioonide, näiteks sünnidefektide või nurisünnituse riski. Samuti on diabeeti põdevatel naistel suurem tõenäosus surra nooremalt.

Portaal vestles naiste ja diabeedi teemal endokrinoloogi dr Andrew Drexleriga.

Kuidas on seotud rasedus ja diabeet?

Kui naine on rase, toodab platsenta hormoone, mis soodustavad insuliiniresistentsust. Seetõttu võibki tekkida rasedusaegne diabeet, mis sageli lõppeb insuliini süstimisega lapseootuse ajal.

Loodus ei hooli naisest kuigi palju - ta hoolib sellest, et ta saaks lapsi. Platsenta toodab tervet hulka hormoone, millest enamik on mõeldud tegema head titale, emast seejuures hoolimata.

Mis rolli mängib dieet diabeedi ennetamises või kontrolli all hoidmises naiste puhul?

Piiratud toitumine ei ole diabeedi ennetamises kõige olulisem, kuid naised peavad sööma õigeid asju. Diabeetiku jaoks on parim süüa täisteratoite, värskeid puu- ja köögivilju, väherasvaseid juuste ja jogurtit ning küpsetatud või grillitud kala ja liha.

Kuidas mõjutab diabeeti menopaus?

Menopausil ei ole otsest mõju diabeedile, kuid sageli on selles eas naistel probleeme suhkruhaiguse ohjeldamisega, kuna hormonaalsed muutused on stressirohked ning igasuguse stressiga diabeet ainult süveneb.

Nimelt põhjustavad stressihormoonid organismis tervet hulka reaktsioone, mis võivad nullida insuliini toime. Näiteks põhjustab stress glükoosi eraldumist maksas, mis tõstab veresuhkrut.

Kriitilise tähtsusega on treening. Enamik arste ütleks, et oluline on aeroobne treening, kuid on tõendeid selle kohta, et abi võib olla ka jõutreeningust, mis suurendab glükoosi kasutamist.

Mis on teie parim soovitus diabeeti põdevatele naistele?

Ärge üritage teeselda, et seda ei ole olemas. Õppige seda kontrolli all hoidma, selle asemel, et lasta haigusel enda üle võimust võtta.

Selge on see, et mida vanemaks me saame, seda raskem on meil kaalust alla võtta. Me ei tea, miks see nii on, ning seetõttu saab see olema järgneval 20 aastal üheks peamiseks uurimisvaldkonnaks.

Kuid kindlasti tasuks pidada nõu diabeediarstiga, kes saab koostada teile tervisliku toitumis- ja treeningplaani. Kõige tähtsam on toituda tervislikult ja tasakaalustatult. Ei ole olemas mingit imedieeti. Diabeedi puhul on tegemist maratoni, mitte sprindiga. Asja tuum on oma elustiili muutmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles