Söö kartulit, aga õigel kujul

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartul.
Kartul. Foto: SCANPIX

Väärtusliku kartuli energiasisaldus võib valmistamise käigus muutuda seitsmekordseks, rasvasisaldus 35kordseks ning tervislikust kartulist võib saada energiatihe rasvapomm! Millisel kujul kartulit süüa – selles on küsimus.

Kartul on kuulunud eestlase toidulauale juba ammu. Kartul on olnud üks eestlaste põhitoiduaine ja selle tulek päästis meie esivanemad näljahädast. Kartul pole ainuüksi kõhutäide, vaid hea energiaallikas, samuti väärtuslik vitamiinide ja mineraalainete poolest.

Kartul kuulub kindlalt tervisliku toitumise juurde ja sobib salenejale, kuna täidab hästi kõhtu ja annab mõõdukalt energiat.

Jaanipäevast uue aastani võib kartulit tarbida, kuid sealt edasi tasuks koguseid piirata, sest siis on selle tärklisesisaldus juba eriti suur.

KARTUL

100 g tootes energiat (kcal)

 rasvu (g)

süsivesikuid (g)

vett (g)

Keedetud kartul, soolata

76,5

0,117,479

Kartulipuder

900,615,878,3

Ahjukartulid

1174,118,673,6

Friikartulid, külmutatud

1545,072666,1

Friikartulid, ahjus küpsetatud

1716,1626,961,6

Kartulikroket

2151223,857,8

Friikartulid, õlis valmistatud

28115,233,844,2

Kartulivahvlid

51127,362,30,61

Kartulikrõpsud

55035,455,33

100 g kartulikrõpsudest saad 550 kcal, milles on 35 g rasva! Sama hulga energiat saad, kui sööd:

  • 720 g keedetud kartuleid, milles rasva 0,72 g või              
  • 600 g kartuliputru, milles rasva 3,6 g või
  • 470 g ahjukartuleid, milles rasva 19 g või
  • 320 g ahjus küpsetatud friikartuleid, milles rasva 19,7 g või
  • 195 g õlis valmistatud friikartuleid, milles rasva 29,7 g.

Vaata ka teisi tervise ja liikumisega seotud artikleid www.liigume.ee lehelt!
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles