13 põhjust, miks teha trenni oma keharaskusega

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tervislikku vormi saamine ei pea olema sugugi kulukas või ka väga keeruline. Lihtne keharaskusega jõutreening teeb tugevamaks, paindlikumaks ja parandab üldiselt tervise sisukorda.

Hello Healhty nimetab mitu veenvat põhjust, miks algaja võiks eelistada treenimist enda keharaskusega. 

See on väga tõhus. Uuringud on tõestanud, et keharaskustel põhinevate treeningutega võib saada häid tulemusi, kuid treeningute kestus ei pea olema pikk. Kuna lisavahendeid ei kasutata, saab treenija kiiresti asendeid vahetada. Hästi aitab kaalu langetada näiteks HIIT ehk kõrge intensiivsusega intervalltreening.

See annab võimaluse ühendada kardiotreening jõutreeninguga. Tee jõuharjutuste (kätekõverduste või väljaastete) vahele kiireid kardioharjutusi (näiteks 60 sekundit kosmonaute või põlvetõsteid), et süda pingutaks ja lihased kasvaks. 

See põletab rasva - kiiresti. Kõigest mõni minut ringtreeningut oma keharaskusega võib anda ainevahetusele hea vungi. Rahuliku pika treeningu energiakulu pärast trenni võib olla väiksem kui lühema intensiivsema treeningu puhul. Põhjuseks on intensiivsema treeningu suurem järelpõletusefekt.

See on raske ka edasijõudnule. Keharaskusega harjutusi hinnatakse ka seetõttu, et need sobivad kõigile, nii algajatele kui edasijõudnutele. Koormust saab alati suurendada kas kordustega, kiiruse tõstmise või hoopis aeglustamisega, lühemate pauside või lisaliigutustega (näiteks plaksude ja hüpetega). Iga muudatus näitab selgelt, kuidas keha areneb.

See aitab tugevdada kere keskosa. Kere keskosa ei ole ainult kõhulihased. Tegelikult koosneb keha tuumik vähemalt 29 lihasest, mida saab tugevdada paljude lihtsate harjutustega. Need keharaskusega harjutused teevad kõhulihased ilusaks, aga parandavad ka rühti, vähendavad survet alaseljale ja tõstavad üldist sooritusvõimet. 

See võib muuta sind paindlikumaks. Regulaarset vastupidavustreeningut harrastades ei pea tulemuseks olema pingul lihased ja jäigad liigesed. Kui keharaskusega harjutused on mitmekülgsed, annab see liigestele vaba liikumisruumi. Lisaks võib paraneda rüht, mis aitab omakorda vigastusi vältida. Heaks näiteks on jooga, mis parandab paindlikkust ja samal ajal teeb ka tugevamaks. 

Vabandusi viilimiseks on raske leida. Paljud, kes ei tee üldse trenni, põhjendavad seda sellega, et neil kas pole aega või on trenni minekuks mõni muu takistav asjaolu. Õnneks ei saa seda väita keharaskusega treeningu kohta. Selleks on vaja väga väikest põrandapinda ja selleks ei kulu palju aega. Ilma vahenditeta treenimine on hea stressimaandaja ka siis, kui oled reisil või mõnel muul põhjusel kodust kaugel. 

See aitab parandada tasakaalu. Enamasti kaasneb erinevate keharaskusega treeningutega ka parem tasakaal. Näiteks teed alguses tavalisi kükke ja mõne aja pärast saad juba vabalt hakkama kükkidega ühel jalal. Sellised funktsionaalsed liigutused aitavad tasakaalu parandada tänu paremale kehatunnetusele ja kontrollile. 

Sul ei hakka kunagi igav. Jooksulindil joostes või raskusi tõstes võib kergesti igav hakata. Keharaskusega harjutused pakuvad seevastu head vaheldust, sest erinevaid treenimismooduseid on lõpmata palju. Harjutuste mitmekülgsus on hea ka seetõttu, et aitab platoost üle saada ja pakub kehale vaheldust, mis võimaldab edasi areneda. 

Treeningud on väga paindlikud. Kõik ei taha toas trenni teha. Õnneks saab kõike seda teha ka õues, üksi või koos sõpradega. 

See on tasuta. Spordiklubid küsivad hingehinda ja tihti on neil ka väga jäigad lepingud. Trenni oma keharaskusega saab teha ilma rahata. Eksperdid peavad just seda põhjuseks, miks keharaskusega treeningud on saamas järjest populaarsemaks. 

See aitab vigastusi vältida. Vigastused on üks peamisi põhjuseid, miks treenimine pooleli jäetakse. Seetõttu peaks valu ja vigastamise vältimist võtma väga tõsiselt. Harjutused keharaskusega on enamasti ohutud kõigile hoolimata kogemusest, vanusest või treenituse astmest. Paljud harjutused sobivad ka vigastustest taastumiseks või neile, kel on mõne muu terviseprobleemi tõttu treenimisel piirangud peal.

Tulemused on silmaga näha. Miski pole motiveerivam kui oma silmaga tulemuste märkamine. Iga korraga jaksad järjest rohkem ja saad aimu, milleks sa tegelikult võimeline oled. Hea on tugev olla!

Pole olemas trenni, mis oleks vaieldamatult «parim», kuid treenimine enda keharaskusega on väga kasulik. Eriti sobib see neile, kes pole vastupidavustreeninguga veel sina peal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles