Naiste röövimisest tehtud sotsiaaleksperiment valmistas paljudele pettumuse

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX
  • Vägistamise või röövimise korral ei saa süüdistada ohvrit.
  • Kui mehed ei õpi naisi õigesti kohtlema, pole muutusi mõtet oodata.

Joey Salads on juutuuber, kes teeb aeg-ajalt üsna šokeerivaid sotsiaaleksperimente. Tema viimane eksperiment keskendub sellele, kui kerge on naisi pimedas linnas ära röövida ja rünnata. Paljud kriitikud on aga leidnud, et antud sotsiaaleksperimendis süüdistatakse ohvreid, mitte kurjategijaid.

21-aastane juutuuber Salads sõitis öises linnas autoga ringi ja küsis baaridest või ööklubidest tulnud neidudelt, kas nad tahaksid temaga peole minna. Enamik naistest ei kõhelnud ja istusid mehe autosse, kirjutab Huff Post.

Salads sõitis veidi edasi, seejärel peatas auto ja ütles naistele, et mingit pidu tegelikult pole. Ta hoiatas naisi, et võõraste meeste autodesse ei tasuks nii muretult istuda, kuna neid võidakse röövida, vägistada või mõrvata. Video laeti YouTube'i keskkonda üles septembrikuu lõpus ja seda on vaadatud üle 500 000 korra. Ent paljude arvates on sotsiaaleksperiment tehtud valesti.

Kriitikute sõnul oleks Salads pidanud keskenduma ründajatele ja kurjategijatele, mitte süüdistama autosse istunud naisi. «Antud sotsiaaleksperiment süüdistab ohvreid, sest video keskmes on naised, mitte nende ründajad,» ütles heategevusühenduse The Survivor's Trust esindaja. «Röövimine, vägistamine ja seksuaalsed rünnakud leiavad aset vägistajate ning ründajate, mitte naiste käitumise tõttu. Sel moel asja esitamine soodustab eelarvamuste tekkimist ja ohvrite süüdistamist.»

The Survivor's Trust keskendub just vägistamise ja seksuaalrünnakute ohvrite abistamisele ning nende hinnangul pöördub vaid 15 protsenti ohvritest politsei poole. Üks peamisi põhjuseid, miks ohvrid ei otsi abi, ongi süüdistamine ja häbi. 

Katie Russell, kes esindab samuti üht vägistamisohvreid toetavat organisatsiooni, sõnas, et Saladsi kavatsused olid ilmselt head, kuid ta ehitas video valesti üles. «Kuigi video eesmärgiks on ilmselt hoiatada noori naisi «riskantse käitumise» eest, ei mõtle Salads ründajatele, kes võivad leida, et sellest videost on neile lausa abi,» ütles Russell. 

Joey Saladsi sõnul inspireeris teda videot tegema sõbranna Destiny, kes langes röövimise ohvriks. Video lõpus ütleb mees: «Nagu videost näha, on joobes naisi, kes lahkuvad baarist või ööklubist, väga lihtne röövida. Selleks, et tagada oma turvalisus, tarbige alkoholi ettevaatlikult. Veenduge, et teiega oleks üks kaine sõber, kes hoiaks teil silma peal ja aitaks taolisi olukordi vältida.»

Naiste õiguste eest võitleva grupi liige Caitlin Roper ütles, et Saladsi sõnum on täiesti vale. «Seda võib tõlgendada nii, et naised peavad andma endast parima, et vältida meeste vägivalda. Halvimal juhul võib seda lausa võtta kui õppevideot meestele, kes tahavad naisi rünnata,» kritiseeris Roper. 

Ka Roper oli arvamusel, et Salads peaks hoopis keskenduma võimalike ründajate tabamisele. «Ta peaks juhtima nende tähelepanu sellele, et nad mõtleksid oma käitumisele ja sellele, kuidas nad naisi kohtlevad, tuletades neile meelde, et neil pole mingi õigust seksi vägisi võtta,» jätkas Roper. Tema sõnul on videos valesti ka see, et jääb mulje, justkui naisi ründaksid ja vägistaksid vaid naistele võõrad mehed. Tegelikult on paljud vägistajad naistele tuttavad, need võivad olla lausa mehed, kes armastavad naisi. «Naised ei saa olla vastutavad meeste kriminaalse käitumise eest,» lisas ta. 

«Senikaua, kui ühiskond süüdistab ohvreid vägistamise eest, mitte ei õpeta meestele, et naistesse tuleb suhtuda kui inimestesse ja neid ei tohi vägistada, ei näe me selles asjas mingit edasiminekut,» lausus Caitlin Roper.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles