Viis müüti naise kehast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Naiste hormoonide kõikumine on keeruline nähtus, millele hakati põhjalikumalt tähelepanu pöörama alles hiljuti. Seetõttu on ka erinevad väärarusaamad naise keha kohta visad kaduma.

Livescience.com lükkas ümber viis müüti naise, tema keha, raseduse ja hormoonide kohta.

Müüt 1: Arst suudab kindlaks teha, kas naine on süütu

Mitmete uuringute kinnitusel ei suuda arstid mingi vahendiga täpselt eristada süütuid ja seksuaalselt aktiivseid naisi. See pole päris nii lihtne, et nüüd vaadatakse, kas neitsinahas on auk, sest see on seal tegelikult alati.

«Osa inimeste arvates sulgeb neitsinahk vagiina (kuni süütuse kaotamiseni), mis aga tõele ei vasta,» sõnas doktor Rachel Vreeman Indiana ülikoolist.

Tema sõnul võib see üksikutel juhtudel suletud olla, kuid siis koguneb menstruatsiooniveri emakasse ja põhjustab tõsiseid meditsiinilisi probleeme.

Müüt 2: Naised ja mehed vajavad võrdselt und

2008. aastal Edward Suarezi juhtimisel Duke ülikoolis tehtud uuringust selgus, et visklemine ja pööramine ei tekita naistele ainult rohkem psühholoogilisi hädasid, vaid tõstab ka nende insuliini taset ja põletike tekkevõimalust, mis on tervist ohustavad riskitegurid.

2007. aastal Warwicki ülikoolis leiti üle 6000 osalejaga uuringust, et alla viie tunni ööpäevas maganud naisi ohustab kõrgvererõhktõbi kaks korda enam kui sookaaslasi, kes magavad vähemalt seitse tundi. Meeste seas sarnast seost ei täheldatud.

Uinuv kaunitar võiks ärgata siiski enda seatud äratuse peale.

Müüt 3: Antibiootikumid kahandavad beebipillide usaldusväärsust

Antud väidet usuvad isegi paljud arstid, märkis Aaron Carroll Indiana ülikoolist. Rasestumisvastased tabletid veavad üksinda tarbides alt umbes ühel protsendil juhtudest ning enamiku antibiootikumidega koos kasutades jääb rasestumise tõenäosus muutumatuks.

Võimalikuks erandiks on rifampin, mida kirjutatakse välja tuberkuloosi esinemisel. Rifampin vähendab beebipillis sisalduva rasestumist ärahoidva hormooni taset , kuid pole kindel, kas mõju on ka piisavalt suur, et tõsta rasestumise riski, selgitas Carroll.

Müüt 4: Menopaus põhjustab seksiisu järsku langust

Menopausiga kaasnevad muutused ei juhtu tingimata magamistoas. 1994. aastal USAs tehtud ulatuslikust uuringust seksuaalkäitumise kohta selgus, et umbes pooled naised seksivad 50-aastaselt veel mitu korda kuus.

Kuigi kuumahoogude ja teiste ebamugavuste tõttu ei pruugi naine alati seksi lainel olla, siis otsene seos menopausi ja seksuaalse kihu vahel puudub, selgitas Vreeman.

Müüt 5: Naine ei saa menstruatsiooni ajal rasedaks jääda

Kuigi naise rasestumine menstruatsiooni ajal on ebatõenäoline, siis ei ole miski lapseootele jäämisesse puutuv võimatu, rõhutas Carroll.

Olles jõudnud naise kehasse, võib sperma seal kuni nädal aega munarakku oodata. Ovulatsioon võib toimuda üsna varsti pärast naise menstruaaltsükli veritsemise perioodi või isegi samal ajal, mistõttu võib kannatlikul spermal tekkida võimalus munaraku viljastamiseks.

Carrolli sõnul on kalendermeetod ehk päevade lugemine rasestumisvastase meetodina ebakindel – paare, kes seda kasutavad, saab tihtipeale üsna pea lapsevanemateks nimetatada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles