Kas avokaado on tõepoolest supertoit?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui olete viimasel ajal näinud fotosid Briti telekokast Nigella Lawsonist, siis olete ilmselt märganud, et naine on tunduvalt saledam kui enne. Hiljuti andis ta välja järjekordse kokaraamatu ja tunnistas, et tema suured lemmikud on lehtkapsas ning avokaado.

Nigella Lawson (AFP)
Nigella Lawson (AFP) Foto: VALERY HACHE/AFP

Nigella jagab sageli sotsiaalmeedias fotosid oma toitudest ja neilt on näha, et naine armastab süüa avokaadot nii hommiku-, lõuna- kui õhtusöögiks. Ja tema pole ainuke tippkokk, kes on avokaadost vaimustuses – seda rohelist kreemjat vilja võib leida peaaegu igast kokaraamatust, kirjutab Daily Mail.

Avokaadot kasutatakse näiteks juustukookides, salatites, smuutides, röstsaial – võimalusi on tohutult palju. Lisaks kokkadele on ka paljud kuulsused avokaadot kiitnud, ajakirja Vogue peatoimetaja Anna Wintour on avokaadot nimetanud lausa oma lemmiktoiduks. Supermodell Cara Delevingne on öelnud, et kasutab avokaadot tõhusa näomaski valmistamisel. 

Kuulsuste eeskujul on väga paljud inimesed hakanud avokaadot sööma. Suurbritannias kasvas avokaadode müük 2013. aastal 30 protsenti ja 2014. aastal veel 25 protsenti. Suurbritannias müüakse avokaadosid ka näiteks Marks & Spenceri kauplustes ning poe esindajate sõnul plaanivad nad sel aastal müüa 11,5 miljonit avokaadot. 

Me võime avokaadosid ju kokku osta, lootes, et need muudavad figuuri saledamaks, naha säravamaks ja tervise paremaks, aga kas see imeline vili on tõesti nii kasulik, kui väidavad tippkokad, supermodellid ja blogijad? Chloe Miles Suurbritannia toiduliidust ütles, et pole olemas sellist asja nagu supertoit. «Südamele mõjub avokaado hästi. Röstsaial või salatis on see kindlasti kasulikum kui juust. Aga avokaados on palju rasva ja kilokaloreid, mida ei tasuks unustada,» märkis Miles.

Siinkohal tasuks mõelda, millised on head ja millised halvad rasvad. Avokaado austajad on palju kiitnud seda, et avokaados on ohtralt tervislikke rasvu. Avokaados sisalduvad rasvhapped aitavad vähendada kolesterooli taset ja tänu sellele vähendavad ka südamehaiguste riski. Lisaks avokaadole on neid kasulikke rasvu ka oliiviõlis, päevalilleõlis ja paljudes pähklites ning seemnetes. Neis toiduainetes olevad rasvhapped mõjuvad hästi südame lihastele ja aitavad kolesterooli taset tasakaalus hoida.

Avokaado võib aidata ka II tüüpi diabeediga võidelda. USAs tehtud uuring näitas, et kui regulaarselt avokaadot süüa, siis see mõjub veresuhkrule hästi ja aitab veresuhkrut normis hoida. Kuigi avokaadol on palju häid omadusi, rõhutas Chloe Miles, et nagu kõiki teisi toiduaineid, peaks ka avokaadot mõõdukalt tarbima. Võrreldes paljude teiste roheliste viljadega sisaldab avokaado väga palju kilokaloreid.

Tavaline avokaado sisaldab 150 kilokalorit poole vilja kohta. Samas koguses brokolis on kõigest 20 kilokalorit. Kui sööd iga päev terve avokaado, tarbid umbes 300 kilokalorit. «Kümme avokaadot päevas pole kuigi hea idee,» hoiatas Miles.

Teisest küljest on avokaados väga vähe suhkrut – pooles viljas on kõigest 0,2 grammi fruktoosi. Võrdluseks võib öelda, et keskmise suurusega banaanis on umbes 12 grammi suhkrut. Avokaado ei sisalda ka peaaegu üldse soola – ainult 5,5 milligrammi poole vilja kohta.  

Lisaks kasulikele rasvhapetele on avokaados palju vitamiine ja mineraale. Kõige rohkem on avokaados E-vitamiini ja Chloe Milesi sõnul jääb just sellest vitamiinist paljudel brittidel puudu. E-vitamiin teeb naha kauniks, kaitseb rakumembraane silmades ja tugevdab immuunsüsteemi. Pooles avokaados on umbes 1,34 grammi E-vitamiini. Avokaados on ka kaaliumit, mis reguleerib kehavedelikke ja tugevdab südant. Aga ole ettevaatlik: liiga suur kogus kaaliumit võib ohtlik olla neile, kel on neeruprobleemid.

Kui palju või vähe oleks mõistlik avokaadot süüa? Toitumisekspert ja raamatu autor Joanne Reid Rodrigues armastab avokaadot nii väga, et sööb seda vähemalt korra päevas. Kuid tema sõnul ei tohiks mehed süüa päevas üle ühe avokaado ja naised peaksid piirduma poole või isegi veerandiga. Lisa paar viilu avokaadot salatile, see mõjub kehale paremini kui suure koguse avokaado söömine hommikul. Selleks, et alles jäänud poolik avokaado ei läheks pruuniks, pigista lõigatud poolele veidi sidrunimahla ja pista see külmkappi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles