Oktoobrikuu trenniblogi: Anni teekond tervislikuma eluni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anni Viskus
Anni Viskus Foto: Erakogu

Postimehe naisteportaalis hakkab igal nädalal kirjutama Islandil elav Saaremaa tüdruk Anni, kes võttis endale eesmärgiks terve oktoobrikuu vältel teha tublilt trenni ja elada tervislikult. Tema esimene tutvustav trenniblogi on teie ees!

Mina olen Anni. Kaamera ning märkmik-raamat alati kotis kaasas, tahan alati leida ajadest rohkem, kui välispidiselt paistab. Äsja täitus mul 20. eluring ning oma imearmalt Saaremaalt tulin laia ilma uudistama tänavu augustis, kui pakkisin oma kümme asja kokku ning kolisin elama Islandile.

Põhjuseid siiatulekuks oli mitmeid, kuid mitte sellest ei tahtnud ma rääkida, sest see on juba teine (ja mitte lühike) teema. Teile pajatama hakkan ma tegelikult hoopis millestki muust! Nimelt sain üsna pea teada, et islandlaste jaoks on oktoober teistsugune kuu. Noh, 31 päeva kuus ja 24 tundi ööpäevas on siingi, kuid teistsugune on see hoopis teistel põhjustel. Nimelt püsitavad suur osa islandlasi endale terveks oktoobrikuuks mõne (või mitu) eesmärki, mida teha või mida mitte teha. Sarnane uueaastalubadustele, kuid ainult selle vahega, et tõenäosus, et sa suudad midagi 31 päeva teha, on palju suurem kui see, et ühte ja sama rada 365 päeva käia.

Ma selle kombe sügavamate tagamaadega just täiesti kursis ei ole, kuid üheks peamiseks põhjuseks on uskumus, et inimene vajab millegi tegemist ühtepuhku kuu aega, et millestki loobuda või saada endale juurde mõni hea harjumus. Loomulikult on seda harjumust aga raske saavutada on, kui alguse ning lõpu ajad on määramata. Seepärast kasutataksegi oktoobrikuud selleks, et ennast pisut paremaks inimeseks muuta.

Näiteks joovad islandlased kohutavalt palju «musti jooke». Selle all pean siis silmas Pepsit, Coca-Colat ning teisi sarnseid tooteid. Tean nii mõndagi, kes oktoobrikuu eesmärgiks seadis endale selle, et kuu aega ta neid ei joo. Enimlevinud eesmärk on ka suhkrust loobumine (küpsised, šokolaadid ja teised nn tühjad suhkrud). Rääkimata siis alkoholivabast kuust jms. Seega, tundes ennast siin osana ühiskonnast, otsustasin minagi oktoobrikuuga (ja enesele eesmärkide seadmisega) kaasa minna. See idee hakkas mulle aga nii meeldima, et otsustasin seda terve kuu jooksul ka kajastada.

Ühiselt seadsime me endale terve majapidamisega kaks eesmärki. Esiteks loobume me terveks kuuks suhkrust ning unustame ära kookide, kommide ning šokolaadi olemasolu. Teiseks sihiks on klassikaline «terves kehas terve vaim», millest kujunebki välja minu selle kuu kõige suurem eesmärk. Oktoobri vältel püüan ma teha intensiivselt trenni ja seejuures süüa nagu kord ja kohus – ikka tervislikult! Ma tahan näha, kui palju on tegelikult ma suudan kahaneda, kui ma kuu aega teen kõike nii, nagu tegelikult koguaeg tegema peaks. Kui ma annan endast ühe kuu maksimumi, mis tulemuseni ma lõpuks jõuan? Kas tõesti tekib nii trennirutiin?

Praegune kava: ei suhkrule, jah liikumisele!

Olen võtnud plaani, et esmaspäeval, teisipäeval, neljapäeval ja reedel lähen ma hommikuti trenni. Kahel korral nädalas kardiotreening, kahel korral nädalas jõutreening. Igale treeninkorrale lisandub pärast ujumine – Islandil on ujumiskultuuriga lood väga head, siin on kõikjal palju ujulaid ning pealegi lõdvestab ujumine pärast trenni hästi lihaseid. Nädalavahetustel luban endale mõne kergema treeningu: kas siis lihtsalt ujumine, jooga, jooksmine või pikk jalutuskäik koeraga.

Oluliseks pean mainida ka asjaolu, et mu eesmärk ei ole justnimelt teha kõike nö «õigesti». Ma ei tellinud toitumiskavasid ega käinud personaaltreeneri jutul, kes spetsiaalselt mulle plaani paika pani. Ma tahan teha täpselt nii, nagu enamasti tehakse: lihtsalt hakkad pihta (ja paljudel juhtudel jätad õige pea pooleli, nii olen minagi teinud...)

Minu eesmärk, minu enda nimel. Ja seda praegu oktoorbikuu alguses kirjutades ma loodan südamest, et selle kuu lõpuks saan ma tõestada nii iseendale kui ka teistele, et tegelikult on asi ikkagi kättevõtmises ning pisikeses eeltöös, et esimesed tulemused ilmnema hakkaksid. Ja kui esimesed tulemused käes on, siis saabki ju liikuda juba järgmistele eesmärkidele lähemale (kaasata treenerid, muretseda endale konkreetsed toitumiskavad jms).

Seega: alaku oktoober! Kogu selle kuu vältel hoian teid selle blogi kaudu oma tegemistega kursis: mis mõtteid trenažööril mõtlen, millega oma keha toidan ja kui palju lõpuks kuu lõpuks ma muutunud olen.

Oktoober on küll alanud, aga te võite samamoodi alustada! Misiganes kuupäevast te endale eesmärgi seate, tehke seda lihtsalt teise kuu sama kuupäevani! Koos on ju ikka lõbusam!

Anni igapäevaste seiklustega saad end kursis hoida tema blogi Anni Takes Photos kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles