Valel ajal magamaminek võib põhjustada kaalutõusu

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mõned armastavad õhtuti kaua üleval olla ja voodisse und nautima minnakse alles varajastel hommikutundidel. Ent kaua üleval olemine võib mõjutada meeleolu ja põhjustada kaalutõusu.

Sel kuul ajakirjas Sleep avaldatud uuringust selgub, et liiga hiline magamaminek võib aja jooksul tõsta kehamassiindeksit. See võib alguse saada juba teismeeas, kui noorel inimesel on kombeks õhtuti pikalt üleval olla, vahendab Youbeauty.

Varem tehtud uuringud on näidanud, et inimesed, kes ei saa töönädala sees piisavalt magada ja kel on pidevalt unevõlg, on 72 protsenti suurema tõenäosusega ülekaalulised. Teadlased on leidnud, et iga kaotatud 30 minuti une kohta suureneb ülekaalulisuse ja diabeedi risk vastavalt 17 ning 39 protsenti.

Dr Timothy I. Morgenthaler selgitas, et vähenenud une ja ülekaalulisuse vahel on selge seos nii noortel kui täiskasvanutel. Unepuudus on eriti ohtlik lastele ja noortele, kes vajavad und täiskasvanutest enam. Dr Morgenthaler ütles, et 70 protsenti keskkooliealistest magab igal ööl alla kaheksa tunni, kuigi ekspertide hinnangul peaks sellises vanuses magama vähemalt üheksa tundi.

Unepuuduse käes kannatavad ka täiskasvanud: 30 protsenti täiskasvanutest ei saa öö jooksul piisavalt magada – paljud magavad keskmiselt kuus tundi. Asjatundjad on öelnud, et täiskasvanu vajaks normaalseks toimimiseks vähemalt seitse tundi und.

Teadlaste hinnangul lähevad inimesed üha hiljem magama sellepärast, et meid ümbritseb liiga palju valgust: me vaatame sülearvutist seriaale, saadame sõpradele sõnumeid või loeme e-lugerist mõnda head raamatut. Valgus saadab aga ajule sõnumi, et tuleks veel üleval olla, mitte unne suikuda.

Selleks, et vältida nii enda kui oma laste ülekaaluliseks muutumist, üritage muuta oma uneharjumusi. Pane lapsed õhtul varem voodisse ja ürita ka ise varem uinuda. Ära vaata enne uneaega ühtegi ekraani (vähemalt tund aega peaks olema ilma ereda valguseta). Toas võiks olla mahe valgus, et aju valmistuks magamiseks. Magamistoa temperatuur peaks olema pigem jahe, kuna jahedas on parem magada. Raamatute või ajakirjade lugemine – mitte elektrooniliste – soodustab uinumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles