Taanis julgustatakse noori varem lapsi saama

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Taani noortele on viimasel ajal tehtud kampaaniaid, mille eesmärk on julgustada noori rohkem lapsi tegema. Kui eelnevad kampaaniad on olnud üleriigilised, siis nüüd otsustas Kopenhaageni linn anda oma panuse.

Kopenhaagenis elavad noored keskenduvad kõigepealt õpingutele ja karjäärile ning esimene laps saadakse umbes 31-aastaselt. Selleks, et noored mõtleksid laste tegemisele varem, lükkas Kopenhaageni linn käima kampaania, mis tuletab inimestele meelde, et nad pole igavesti viljakad, kirjutab The Local.

Meestele suunatud kampaaniaplakatil on näiteks kujutatud spermatosoide ja nende juures seisab kiri: «Kas nad ujuvad liiga aeglaselt?». Naistele suunatud plakat esitab küsimuse: «Oled täna oma mune lugenud?»

Selle ja teiste sarnaste kampaaniate ajendiks on asjaolu, et Taanis on sündide arv aasta-aastalt langenud. 2014. aasta statistika näitas, et esimest korda saavad taanlased lapsevanemaks 29-aastaselt, mis on koguni viis aastat hiljem kui 1970. aastal. Ligi kümme protsenti lastest on Taanis sündinud tänu viljatusravile. Samuti on Taanis kindlaks tehtud, et 20 protsenti meestest ja 12 protsenti naistest ei saagi kunagi lapsevanemateks või neil pole nii palju lapsi, kui nad tahaksid.

Ninna Thomsen, Kopenhaageni abilinnapea, kes vastutab tervise valdkonna eest, sõnas, et loodetavasti paneb kampaania noori mõtlema lastele juba siis, kui nad on alles ülikoolis, mitte ootama seni, kuni nad on saanud unelmate töökoha ja soetanud oma esimese kodu. «Meie eesmärgiks pole panna inimesi 25-aastaselt sünnitama, aga me tahame, et nad mõtleksid sellele, et ka õpingute ajal võib lapsi saada,» ütles Thomsen. «Paljudel noortel on praegusajal viljatusega probleeme ja see pole kuigi tore asi, mida paarina läbi elada. Ma usun, et enamiku inimeste unistuseks on ikkagi lapsi saada.»

23-aastane Kopenhaageni ülikooli tudeng Lasse Baggesen ütles, et tema arvates on linna kampaania provokatiivne. «Nad justkui ütleksid mulle, millal ma pean lapsi saama. See peaks ikkagi toimuma siis, kui ma ise tahan ja mul on selleks energiat ning ma olen vastutuseks valmis – usun, et see oleks nii mulle kui lapsele parim,» ütles ta ja lisas, et tõenäoliselt saab lapsed alles 37-aastaselt.

23-aastane Julie Jakobsen ütles, et tema tahaks lapsi saada 34-aastaselt, kuid nentis, et see on mõnevõrra egoistlik valik. «Praegu vastutan ma ainult enda eest ja saab soovi korral kuueks kuuks reisile minna. Lapsega oleks see keerulisem,» selgitas noor naine.

Kopenhaageni kampaania ja ka üleriigiline kampaania, mille raames on tehtud humoorikas video pealkirjaga «Tee seda ema nimel» pole esimesed katsed veenmaks taanlasi rohkem ja varem lapsi saama. Koolides on muudetud seksuaalõppe programme ja ühe kampaania raames lasti vanematel lausa lubada, et nad seksivad rohkem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles