Kuidas taastada lähedus pärast kõrvalehüpet?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oma mõtete ja tunnete aus jagamine toob selgust ja võib luua aluse läheduse taastamiseks pärast ühe partneri truudusetust.
Oma mõtete ja tunnete aus jagamine toob selgust ja võib luua aluse läheduse taastamiseks pärast ühe partneri truudusetust. Foto: SCANPIX

Perekeskuse Sina ja Mina perenõustaja ja -koolitaja Meelike Saarna sõnul on kõrvalehüppe järel kindlasti võimalik taastada partneritevahelist lähedust, kui kumbki seda tõsiselt soovib.

Kui tuntakse, et tahetakse oma suhtega tööd teha, seda jälle toimima saada, siis võiks esimesena võtta aega kahekesi olemiseks ja rääkimiseks-kuulamiseks, märkis Saarna.

Oma mõtete ja tunnete aus jagamine toob nõustaja sõnul selgust ja võib luua aluse läheduse taastamiseks, samas kui vastastikune süüdistamine tekitab partnerite vahele vaid suuremaid seinu.

«Otstarbekam on siiralt rääkida sellest, mida kumbki oma suhtest ja selles juhtunust mõtleb, tunneb, vajab, samuti sellest, mida kumbki on valmis senisest teisiti tegema, et asjad muutuksid ja valus kogemus ei korduks,» selgitas Saarna.

Kuigi ajaratast pole enam võimalik tagasi keerata, et kõik oleks nii, nagu enne, on kindlasti võimalik taastada lähedus, kui kumbki pool seda tõsiselt soovib.

Lähisuhetes peetakse end mõtetelugejaks

Saarna sõnul peetakse end lähisuhtes sageli mõtete lugejaks. «Kumbki eeldab, et ju teine sama arvab, mis mina – aga tegelikult arvab ta hoopis midagi muud... Kumbki eeldab, et minu arusaam on ainuke võimalik arusaam. Tegelikult on tõlgendusvõimalusi alati palju – ja ongi tüli majas,» selgitas nõustaja.

Saarna rõhutas, et alati, kui suhetes tundub midagi viltu olevat, tuleb oma tunnetest, mõtetest, hirmudest ja ootustest rääkida. Ja mitte vaid rääkida, vaid ka kuulata teise seisukohti, põhjendusi, vaatenurki.

Lahendamata probleemid ilmnevad ka uues suhtes

«Võib muidugi otsustada kooselu lõpetada ning alustada uut suhet, ent tõsiasi on see, et eelmises suhtes lahendamata jäänud probleemid ilmnevad peagi uues suhtes.»

Seega kui vähegi tahtmist, võiks ennekõike püüda päästa olemasolevat suhet ja kui tõesti ei õnnestu, siis oma eludega eraldi edasi minna, märkis Saarna. «Usaldus kasvab usaldades, armastus armastades,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles