Parimad ja halvimad toidud, mida haigena süüa

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigena ei tasu tööle minna.
Haigena ei tasu tööle minna. Foto: SCANPIX

Saabus sügis, saabusid ka haigused. Ka kõige parema tahtmise juures on raske kogu talve jooksul terveks jääda,sest varem või hiljem tuleb kõigest loobuda, et end koduseinte vahel taas elule turgutada. Paranemise juures mängib peale ravimite suurt rolli ka õige toitumine.

Kuigi haigena pole tihtipeale isu üldse midagi süüa, ei tohiks end sel ajal kindlasti nälga jätta. Palaviku tõustes kiireneb ka ainevahetus ja keha vajab toitu, et toetada immuunsüsteemi, vahendab Greatist doktor Douglas Kalmani õpetust.

Haigena tuleks süüa regulaarselt nagu tavaliselt, sest tühja kõhtu kannatades paranemine aeglustub. Uuringud on näidanud, et alatoitumine süvendab gripisümptomeid ja pikendab haiguse kestust. 

Seetõttu on oluline süüa ja piisavalt juua ka siis, kui isu on kehv. Kergem on süüa tihti ja väikeseid portsjoneid, mis on ka seedimisele kergem ja aitab paranemisprotsessi stabiilsena hoida. Kõige paremad toidud haigele sisaldavad rohkelt vedelikke ja on toitainerikkad, kuid ei ärrita magu ega hingamisteid.

Järgmine kord kui jääd põduraks, ära ignoreeri sümptomeid ja jää rahus puhkama, et anda oma kehale võimalus haigusest täielikult üle saada. Joo palju vett ja võimalusel söö midagi alljärgnevatest toitudest, mis toetavad paranemisprotsessi. 

Kanasupp. Foto:
Kanasupp. Foto: Foto: Jaan Heinmaa

Parimad toidud külmetussümptomite puhul

Puljongiga supp

See pole linnalegend - kanasupp aitab tõepoolest külmetust leevendada. Kanas on aminohapet tsüsteiini, mis aitab kopsudes oleva lima vastu. Supileem omakorda teeb ninakäigud niiskemaks, aitab ennetada veepuudust ja võitleb kurgupõletiku vastu. 

Kuum tee

Tee joomine võib aidata kehal põletikega võidelda, mistõttu on sooja joogi rüüpamine haiguse ajal vältimatu. Lisaks leevendab soe jook kurguvalu ja leevendab seedeprobleeme. Kui taimeteed ei maitse, joo rohelist teed või ka sooja vett sidrunimahlaga.

Tsitruselised

Kuigi tsitruselistes leiduv C-vitamiin külmetust otseselt ei ravi, on mitmed uuringud näidanud, et see aitab siiski vähendada külmetushaiguste pikkust ja ägedust. Lisaks on apelsinis, sidrunis, greibis ja laimis ka palju flavonoide, mis toetavad immuunsüsteemi ja aitavad kiiremini paraneda.

Mahlapulk

Külmetushaiguse ajal peab palju jooma, et lima väheneks ja ei tekiks kõhukinnisust. Kuigi üldiselt on alati parem süüa värskeid puuvilju, on mahlapulga limpsimine haiguse ajal hea vaheldus, sest tükiline toit võib kurgule liiga teha. Laisk ostab täismahlast tehtud mahlapulga poest, virk teeb selle kodus ise valmis. 

Vürtsikad toidud

Vürtsikas toit võib teha nohuseks ja panna silmad vett jooksma, kuid see on ka loomulik lahtisti. Kõhukinnisuse korral tasub süüa tšillipipart, wasabi’t ja mädarõigast.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Parimad toidud kõhuhaiguste puhul

Kreekerid ja röstsai

Kõhuhädade korral tuleks süüa võimalikult maitsetut ja kergesti seeditavat toitu nagu näiteks tavalised soolamata kreekerid või röstsai. Suure tärklisesisaldusega toidud ei ärrita magu ja aitavad seedesüsteemil haigusest välja tulla.

Banaan

Banaanis on palju kaaliumi, millest keha jääb suure higistamise, oksendamise ja kõhulahtisuse korral kiiresti ilma. Banaaani on ka kerge seedida ja see aitab taastada kaotatud elektrolüüte.

Ingver

Uurimused on näidanud, et ingver on iivelduse ja teiste seedimisega seotud häirete (kõhukinnisuse, puhituste ja oksendamise) leevendamiseks üllatavalt tõhus. Nii aitab ingveritee joomine kõhuprobleemide korral nii veepuudust vähendada kui magu rahustada.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Toidud, mida vältida

Vürtsikad ja happelised toidud

Kuigi vürtsikad toidud tulevad abiks nohu puhul, tuleks neid kindlasti vältida maohaiguste korral. Sama lugu on ka tsitruselistega, mis külmetushaiguste puhul on omal kohal, kuid kõhuprobleemid võivad teha veelgi hullemaks. 

Maiustused

Uuringud on tõestanud, et suhkur võib nõrgestada immuunsüsteemi, mistõttu ei ole hea mõte anda lapsele või süüa ise haiguse ajal maitsestatud jogurtit, komme, kohukesi, küpsiseid ja teisi suure suhkrusisaldusega toitusid.

Rasvased toidud

Ka friikartulid ja burgerid ei ole haige inimese toit. Suure rasvasisaldusega toitusid on raskem seedida, mistõttu võib tagajärjeks olla kõhuvalu.

Piimatooted

Piimatoodete kohta tõtt-öelda uuringud veel käivad ja eksperdid pole jõudnud konsensusele, kas piimatoodete tarbimine haiguse ajal võib limaeritust suurendada või mitte. Seni, kuni pole kindel, kas piima joomine teeb nohu hullemaks, tasub sellest siiski haigena hoiduda, et kiiremini terveks saada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles