Hayden Panettiere: sünnitusjärgne depressioon on väga valus ja hirmutav

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hayden Panettiere.
Hayden Panettiere. Foto: LUCAS JACKSON/REUTERS

Hayden Panettiere on värske ema, kes õpib iga päevaga oma keha ja väikest last üha paremini tundma. Ent raseduse ja sünnituse juures oli üks asi, mida naine ei osanud oodata: depressioon.

Panettiere esines hiljuti ühes saates, kus ta tunnistas, et mõistab nüüd, mis asi on sünnitusjärgne depressioon. «Seda kogevad paljud naised. Kui lugeda sünnitusjärgse depressiooni kohta, siis võib jääda mulje, et seda kannatavad naised ei armasta oma lapsi ja soovivad lapsele mingil moel haiget teha. Mina selliseid tundeid ei kogenud,» vahendab ajakiri Marie Claire näitlejanna sõnu.

Hayden Panettiere’i sõnul ei mõisteta seda, et sünnitusjärgse depressiooni tõttu võib kogeda väga palju erinevaid tundeid. «Sellest tuleb rohkem rääkida. Naised peavad teadma, et nad pole üksi ega hullumeelsed ja et see läheb lõpuks üle,» lausus ta.

Naise hinnangul tekitab see teema palju segadust – arvatakse, et sünnitusjärgne depressioon on väljamõeldis, et see pole tõsi või et see on tingitud hormoonidest. «Seda pole võimalik kontrollida. See on väga valus ja hirmutav ning naine vajab sel perioodil palju tuge,» ütles Panettiere.

Ameerika psühholoogide liidu hinnangul kogeb 9-16 protsenti naistest pärast sünnitust depressiooni. Hayden Panettiere, kes sünnitas 2014. aasta detsembris tütre Kaya Evdokia, tahab sellele teemale tähelepanu tõmmata ja anda naistele mõista, et nad on tegelikult tugevamad, kui nad arvavad – isegi siis, kui neid piinab depressioon. «Naised on imelised,» jätkas Panettiere, «me oleme suutelised selleks, mida ei suuda ükski mees: me saame enda sees inimesi kasvatada!» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles