Miks on nüüdisaja noortel raske kaalust alla võtta?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värske uuring näitas, et nüüdisaja noortel, kes on sündinud ajavahemikus 1980-2000, on raskem kaalust alla võtta kui neist vanematel inimestel.

Ontarios asuva Yorgi ülikooli teadlased viisid läbi uuringu, millest selgus, et noortel on bioloogiliselt raskem kaalust alla võtta võrreldes näiteks nende vanematega, kelle jaoks ei olnud nooruses kehakaalu langetamine nii suureks probleemiks, kirjutab treeninguportaal Shape.com.

Kui oled siiani imestanud, kuidas sai vanaema nooruses nii sale olla ilma trenni tegemata, siis nüüd on sellele võimalik selgitus leitud. Kuigi see tundub väga ebaausana, pole teadlaste sõnul midagi parata. «Meie uuring näitas, et 25-aastased peavad vähem sööma ja rohkem treenima, et kaalust alla võtta, kui vanemad inimesed,» selgitas professor Jennifer Kuk.

Kuki sõnul on see uuring tõestuseks, et kehakaalu tõus ei pruugi olla tingitud vaid toitumisest ja treeningust, vaid selles mängivad tähtsat rolli ka muud tegurid. Teadlased avastasid näiteks selle, et kui 25-aastane noor teeks täna sama palju (või vähe, oleneb, kuidas võtta) trenni, kui 25-aastane 1970. aastatel, oleks tänase 25-aastase kehakaal 10 protsenti suurem.

Kuk rõhutas, et kehakaalu hoidmiseks ei saa jälgida ainult kilokaloreid. Ta tõmbas tähelepanu ka eelnevatele uuringutele, mis on tõestanud, et kehakaalu mõjutavad elustiil ja keskkond, muuhulgas ka näiteks see, et varemalt pole inimesed pidanud nii palju kokku puutuma ravimite, stressi, erinevate bakteritega ja nad ei puutunud öösel nii palju valgusega kokku kui nüüdisaja inimesed. «Sisuliselt tähendab see, et tervisliku kehakaalu hoidmine on praegu keerulisem kui varem,» lisas Kuk.

Ent see ei tähenda, et trenniasjad tuleks nurka heita. Paljud uuringud on näidanud, et regulaarne liikumine, tasakaalustatud toitumine ja töödeldud toiduainete osakaalu vähendamine, korralik ööuni ja stressi leevendamine mõjuvad tervisele väga hästi. Antud uuring tõestas lihtsalt seda, et edusamme ei saa mõõta ainult kaalu järgi ja end ei tasuks teistega võrrelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles