Uuring: meestel on raskem vabandust paluda kui naistel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Romantiliste suhete puhul vabandavad pigem naised kui mehed.
Romantiliste suhete puhul vabandavad pigem naised kui mehed. Foto: SCANPIX

Kanada teadlaste läbiviidud võrdlevast uuringust selgus, et naised võtavad süü omaks ja paluvad vabandust enam kui kolmandiku võrra rohkematel juhtudel, kui seda teevad mehed.

Ajakirjas Science avaldatud uuring hõlmas 66 vabatahtlikku, kellest poole moodustasid naised ja poole mehed, vahendas geniusbeauty.com.

Osalejad märkisid kaks nädalat järjest üles enda suhetega seoses tekkivad tunded ning tulemuste analüüsist selgus, et tüli korral paluvad mehed vabandust ja tunnistavad enda süüd oluliselt vähem kui naised.

Osalenud naised vabandasid nimelt üle kolmandiku võrra enam ning tegid seda mõnikord ka lihtsalt konflikti eitamiseks. Teisest küljest kasutasid naisterahvad 30 protsenti enam jämedaid ja solvavaid väljendeid.

Eksperimendi autorid leidsid veel, et meeste immuunsus solvangutele on tükk maad kõrgem kui naistel. Ründava käitumise ohvriks langedes oli nende reaktsioon rahulikum kui naistel, kes karmide sõnade peale sageli solvusid ja pisaratesse langesid - isegi siis, kui tegemist oli naise jaoks tühise inimesega.

Teadlased toonitasid, et peamised naiste ja meeste erinevused süü tunnistamisel esinesid romantiliste suhete puhul – pigem kardavad enda parnerile haiget teha naised, mistõttu vabandavad nad emotsionaalselt, samas kui mehed kalduvad rohkem ratsionaalset ja loogiliselt süüd omaks võtma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles